Pesonen lakkauttaa oman ja isänsä vanhan työpaikan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pesonen lakkauttaa oman ja isänsä vanhan työpaikan

Julkaistu: 11.9.2008 12:38, Päivitetty 11.9.2008 13:18

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen lakkauttaa Kajaanissa vanhan tehtaansa, jossa hän on toiminut yksikönjohtajana.

Myös hänen isänsä Jori Pesonen johti aikanaan Kajaanin tehdasta.

Pesonen sanoi keskiviikkona tehtaan kannattavuudesta, että totuutta pitää katsoa silmiin. Totuutta taitaa olla myös se, ettei Pesosen suku ole tällä hetkellä järin suosittu Kajaanissa.

Metsäteollisuus on tuonut leipää kajaanilaisille vuodesta 1907 lähtien, jolloin Kajaanin Puutavara Oy aloitti toimintansa. Kolme vuotta myöhemmin valmistui sulfiittisellutehdas. Ensimmäinen paperikone käynnistyi vuonna 1919.

Vuonna 1945 yhtiön nimi muuttui Kajaani Oy:ksi. Yhtyneet Paperitehtaat osti Kajaani Oy:n vuonna 1989. Seitsemän vuotta myöhemmin Yhtyneet Paperitehtaat ja Repola Oy yhdistyivät, jolloin syntyi nykyinen UPM.

Kajaaniin rakennettiin vuosien varrella kolme paperikonetta lisää, joista kaksi valmistaa sanomalehtipaperia ja yksi aikakauslehtipaperia. Ensimmäisen paperikoneen taru päättyi 1983.

Valkeakoskellavielä pidempään

Supistusten kohteeksi joutuvan UPM:n Tervasaaren tehtaan historia on paljon pidempi kuin Kajaanin. Teollinen toiminta alkoi Valkeakoskella jo vuonna 1872, ja ensimmäinen sellutehdas valmistui 1880. Se oli Suomen ensimmäinen sulfaattisellutehdas.

Tervasaaren sellutehtaan lakkauttaminen on erityisen kipeätä yhtiölle, jonka alkuperä on vahvasti Valkeakoskella.

Imatran tehtaat kuuluvat Stora Enson tärkeimpiin tehtaisiin. Tehtaita on kaksi, Kaukopää ja Tainionkoski. Kaukopää on Suomen suurin kartonkitehdas.

Varkauden tehtaat tulivat Stora Enson edeltäjän Enso-Gutzeitin omistukseen vuonna 1987. Myyjä oli A.Ahlström Oy, joka aloitti Varkaudessa 1909. Lakkautettava hylsykartonkikone käynnistyi 1971.