Tämä ei vielä riitä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tämä ei vielä riitä

Julkaistu: 10.9.2008 14:10, Päivitetty 11.9.2008 12:39

Stora Enson ja UPM:n kertomat jättileikkaukset ovat vasta alkua. Tänään julkistetut 3300 hengen irtisanomiset riittävät vasta ensiavuksi metsäyhtiöiden pahoihin kannattavuusongelmiin. Stora Enso pohtii jo seuraavia leikkauksia sahatoimintaan.

Tänään kerrotut 3300 henkilön leikkaukset ja kapasiteetin vähennykset metsäyhtiöiden kulukuurissa eivät vielä riitä tervehdyttämään metsäyhtiöitä.

Stora Enso kertoo, että nyt julkistetuilla leikkauksilla yhtiö selviää Venäjän puutullien korotuksista ja kustannusten noususta. Näillä toimilla ei ole kuitenkaan hoidettu sahojen kannattavuuden parantumista eikä paperiliiketoiminnan tulevaisuutta.

Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen totesi tiedotustilaisuudessa tänään keskiviikkona, että muun muassa sahaliiketoiminnan uuden johdon strategiapohdintojen tuloksena tullee leikkaustoimenpiteitä.

– En aio antaa ennakkotietoja työn edistymisestä, Karvinen totesi yksiselitteisesti.

– On toki selvää, että strategiatyö tuottaa toimenpiteitä ja toivottavasti myös hyvää kannattavuutta.

Stora Ensossa on myös meneillään pohdinta paperiliiketoiminnan tulevaisuudesta. Paperiliiketoiminta toki säilyy konsernissa, mutta joistakin paperilaaduista yhtiö luopunee.

– En aio tänään kertoa, mitä laatuja jää ja mitä ei. Tarkempia uutisia kerromme sitten, kun aika on, Karvinen täräytti.

Yhtiö etsii aktiivisesti ratkaisuja muun muassa liiketoimintojen myymiseksi.

Lisäksi yhtiö aikoo keventää hallintoaan, mutta tämäkin työ on vasta alussa.

Myös UPM-Kymmenen johto on varovainen sanoissaan tulevaisuuden leikkaustarpeista. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen totesi tiedotustilaisuudessa, että tulevaisuutta ei voi taata.

Analyytikot uskovat toiseen kierrokseen

Analyytikot ovat olleet varmoja uuden leikkauskierroksen alkamisesta. EQ Pankin salkunhoitaja Hannu Angervuo pohti Taloussanomien haastattelussa, että metsäjättien tänään kertomat toimet ovat hyvä alku. Ne eivät kuitenkaan riitä.

– Stora Enso ja UPM sulkevat yhteensä reilut 1 200 000 tonnia kapasiteettia. Näin pieni kapasiteetin pienennys leikkaa puun kulutusta muutamalla miljoonalla kuutiolla. Kun Venäjältä on tuotu 10–12 miljoonaa kuutiota vuodessa, ei tämä leikkaus vielä ratkaise paperiyhtiöiden puupulaa, Angervuo sanoo.

Öhmanin analyytikko Timo Jaakkola puolestaan piti leikkauksia vain reaktiona välittömään ylikapasiteettiin.

– On tulossa toinen kierros, kun Venäjän puutullit tulevat voimaan, Jaakkola totesi uutistoimisto Bloombergille.

Leikkaukset koskevat 3300 työpaikkaa

Stora Enso kertoi tänään, että se vähentää 1700 työpaikkaa. Näistä 550 on Suomesta. UPM puolestaan leikkaa 1600 työntekijää, joista Suomesta lähtee noin 1100.

UPM sulkee Kajaanin paperitehtaan ja Tervasaaren Sellutehtaan.

Stora Enso puolestaan sulkee kartonkikoneen Imatralla ja muovipäällystekoneet Imatralla ja Karhulassa ja hylsykartonkikoneen Varkaudessa. Lisäksi tuotantoa rajoitetaan Kotkan Sunilassa ja Enon Uimaharjussa. Kartonki- ja paperikoneita suljetaan myös Saksassa ja Virossa saha. Lisäksi kunnossapitotöitä ulkoistetaan, mikä siirtää Suomessa lisää työpaikkoja pois yhtiöstä.

Stora Enson Karvinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Sunilan ja Enocellin tuotantorajoitukset toimivat "varaventtiileinä" puukaupan edistymiselle. Tehtaita ajetaan niin paljon kuin puuta riittää.

– Mitä paremmin saamme ihmiset innostumaan puutalkoista, sitä enemmän niitä ajetaan. Talkoisiin vain kaikki.