Aussit löysivät vaihtoehdon lampaiden silpomiselle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Aussit löysivät vaihtoehdon lampaiden silpomiselle

Julkaistu: 8.9.2008 9:03, Päivitetty 8.9.2008 9:07

Australialaistutkijat ilmoittavat viimeinkin kehittäneensä rokotteen, jolla estää lihakärpästen muniminen lampaisiin. Maan villateollisuus joutui ostoboikottiin, kun paljastui että lammastilat silpovat eläviä eläimiä kärpästoukkien takia.

Australian villateollisuus on työllistänyt kemistejä jo monen kuukauden ajan yrittäessään löytää ulospääsyä kohtaamastaan kuluttajaboikotista.

Kansainväliset eläinsuojelujärjestöt julistivat keväällä aussivillan pannaan lampaiden epäeettisen kohtelun takia.

Lammastiloilla on ollut perinteisesti tapana leikellä eläinten takapuolesta ylimääräistä löysää nahkaa, jonka likaisiin poimuihin lihakärpäset pesiytyvät ja munivat. Tämä niin sanottu mulesing-leikkaus tehdään ilman kivunlievitystä.

Kärpäsiä voidaan häätää lampaanpersuksista myös ahkeralla parturoinnilla ja puhdistamisella, mutta tuhatpäisissä laumoissa tämä on koettu liian työlääksi. Varsinkin köyhimpien tilojen mukaan lempeämmät menetelmät tulevat niille liian kalliiksi.

Suurista vaatejäteistä muun muassa Adidas, Boss ja Hennes & Mauritz ilmoittivat kesällä alihankkijoidensa vähentävän tai lopettavan kokonaan villanostot australialaisilta lammastiloilta, kunnes silpominen loppuu.

Maan lampaankasvattajayhdistys on ilmoittanut luopuvansa mulesing-menetelmästä kokonaan vuoteen 2010 mennessä, mutta eläinaktivistit ja kuluttajaliikkeet ovat vaatineet nopeampia toimia.

Tänään maanantaina Australian villateollisuusyhdistys kertoi tutkijoidensa löytäneen kemiallisen ratkaisun lihakärpäsvaivaan. Uuden rokotteen luvataan kiristävän  löysät pois lampaiden takapuolipoimuista ja estävän näin kärpästen munimispaikkojen syntymistä.

Rokotteessa on ihmisten kosmeettisesta kirurgiasta tuttuja aineosia: villateollisuuden mukaan se kuroo poimut kasaan kivuttomasti.

Teollisuus lupaa, että uusi ihmeaine saadaan nopeasti lammastilojen käyttöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?