Tutkimusmatka 1970-luvulle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkimusmatka 1970-luvulle

Kuka oli 1970-luvun tunnetuin suomalainen? Kuinka suuri oli suomalaisten vuoden 1975 keskipalkka? Entä mikä oli vuosikymmenen myydyin albumi? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Minna Sarantola-Weissin Reilusti ruskeaa – 1970-luvun arkea -kirjasta.

Nostalgiaa herättävä kirja palauttaa lukijansa 1970-luvulle.

7.9.2008 14:28 | Päivitetty 7.9.2008 15:05

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss on kirjoittanut mukaansatempaavan kirjan 1970-luvun arjesta. Reilusti ruskeaa on värikäs nostalgiamatka menneeseen ja samalla mainio tietopaketti aikakaudesta, jolloin yhteiskunta muuttui. Muutosten vuosikymmen

1970-luku näyttäytyy kirjassa vakavana ja värikkäänä, mutta ennen kaikkea muutosten vuosikymmenenä. Hyvinvointiyhteiskunnan tukipilarit pystytettiin asteittain 1970-luvulla, ja samalla henkilökohtaisesta tuli poliittista. Kaiken taustalla vaikutti 1970-luvun tunnetuin suomalainen Urho Kaleva Kekkonen.

Kaikille ilmainen peruskoulu toteutettiin asteittain 1970-luvulla, laki työttömyyspäivärahasta ja työttömyyskassoista säädettiin 1971, kunnalliset terveyskeskukset perustettiin 1972, ja samana vuonna lanseerattiin myös opintotuki, Sarantola-Weiss listaa.

Hänen mukaansa toteutetut uudistukset vaikuttivat uudenlaisten sukupuoliroolien syntymiseen. Naisten elämässä suuria muutoksia aiheuttivat vapaus ja yksilölliset valinnat.

Kun laki lasten päivähoidosta säädettiin vuonna 1973, päivähoitopaikkojen määrä kasvoi kymmenessä vuodessa sadalla tuhannella, ja ansiotyössä käyvien perheenäitien määrä kasvoi huimasti. Myös ensimmäiset isyyslomat pidettiin 1970-luvun lopussa.

Päiväunista totta

Kulutusyhteiskunta alkoi tunkeutua suomalaisten elämään 1960-luvulla. Sarantola-Weiss kirjoittaa, että 1970-luvulla suurten ikäluokkien varttuessa ja vakiintuessa kuluttaminen muuttui arkiseksi itsestäänselvyydeksi.

Kirjan mukaan yksityinen kulutus kolminkertaistui Suomessa 1940-luvun lopulta 1970-luvun loppuun mennessä, ja säästäväisistä kansakunnan rakentajista tuli iloisia kuluttajia.

Ennen ylellisyydeltä tuntuneita unelmiaan toteuttivat kaikki, jos ei muuten niin osamaksulla. Suomalaisten keskipalkka vuonna 1975 oli 350 euroa. Käteen siitä jäi noin 235 euroa. Mahtavamuoti

Sarantola-Weiss kuvailee 1970-lukua monien tyylien ajaksi. Muodissa olleet minihameet, lappuhaalarit, farkut ja värikkäät intialaismekot vilahtelivat katukuvassa rintarinnan, ja myös antimuoti nosti päätään. Vuosikymmenen suosikkiväri oli ruskea.

Sisustuksessa vallalla olivat muhkeat sohvat, muovihuonekalut ja suurikuvioiset tapetit. 1970-luvun statusesineitä olivat näyttävät stereolaitteistot ja mukavat televisiotuolit.

Sarantola-Weiss kirjoittaa, että lisääntyneellä vapaa-ajallaan suomalaiset löysivät uusia ajanviettotapoja. He istuivat työväenopistojen kursseilla, matkustivat enenevissä määrin ulkomaille ja kesämökeille ja laskettelivat.

Nuoriso kuunteli vuosikymmenen myydyintä albumia, Hurriganesin Roadrunneria vuodelta 1974, ja vietti aikaa Helsinkiin vuonna 1975 avatussa Rock Carrolssissa, joka ensimmäisenä hampurilaisravintolana toi amerikkalaisen hampurilaiskulttuurin Suomeen.

Värikästä faktaa

Reilusti ruskeaa – 1970-luvun arkea on viehättävä kirja. Se sisältää ilahduttavan suuren määrän faktaa 1970-luvun arkielämästä, elinympäristöstä ja ominaispiirteistä. Kokonaiskuva täydentyy hyvinkin yksityiskohtaista tietoa sisältävillä faktabokseilla sekä yli tuhat sanaa kertovilla kuvilla.

Kirjan graafinen ilme on värikäs, piristävä, tunnistettava ja täyttä 1970-lukua. Kirjan sivuilla vilahtavat 1970-luvun arjen ikonit lastulevystä betoniin, marikankaista kokovartalohaalareihin ja muoviastioista vakosamettisohviin.

Kirjan kautta lukijalle muodostuu kokonainen ja todentuntuinen, jopa elävä kuva 1970-luvun arjesta.

Sarantola-Weissin mukaan arkielämän ja kulutuskulttuurin näkökulmasta tarkasteltua 1970-lukua värittää optimismi. Mielestäni sama pätee Reilusti ruskeaa -kirjaan. Sitä lukiessa tulee hyvälle tuulelle. Reilusti ruskeaa tarjoaakin lukijalleen viehättävän nostalgiamatkan hyvinvointiyhteiskunnan syntysijoille.

Minna Sarantola-Weiss: Reilusti ruskeaa – 1970-luvun arkea. WSOY. 2008.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?