Wahlroos: Yrityksellä ei ole moraalia

Sammon konsernijohtajan Björn Wahlroosin mukaan vain yksilöillä voi olla moraali. Yritys sen sijaan on yhden asian liike. Parhaiten yhteiskuntavastuuta edistetään hänen mielestään edistämällä markkinataloutta.

Björn Wahlroos puhui Mainontapäivän tilaisuudessa tiistaina aamupäivällä.

| Päivitetty

Mainontapäivän tapahtumassa tänään tiistaina puhunut Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos painottaa, että yrityksellä ei voi olla omaa moraalia. Ainoastaan yksilöillä on arvomaailmoja, joissa on paljon yhteistä, mutta myös eroavaisuuksia.

Wahlroosin mukaan olisi helppoa heittäytyä "poliittisesti korrektiksi" ja puhua kauniita asioita yhteiskuntavastuusta.

– Yritysten tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen, ne eivät ole hyväntekeväisyysorganisaatioita. Yritysten tehtävä ei ole tehdä ratkaisuja omistajiensa puolesta ainakaan eettis-moraalisissa kysymyksissä.

Wahlroos puhui Mainontapäivän tilaisuudessa tiistaiaamuna markkinataloudesta ja yritysten yhteiskuntavastuusta. Hän ihmetteli puheensa aluksi, miksi häntä niin usein pyydetään puhumaan juuri tästä aiheesta.

– Olen ehkä ainoa ihminen Suomessa, jolla on tästä vähän poikkeava näkemys, Wahlroos arveli.

Yritys on yhdenasian liike

Wahlroosin mukaan sellaista yhtiötä ei löydy, jossa omistajat voisivat olla täysin yksimielisiä esimerkiksi siitä, mihin hyväntekeväisyyskohteeseen rahat lahjoitettaisiin. Erityisesti kansainvälisessä organisaatiossa on useita uskonnollisia ja maailmankatsomusten eroja.

– Yhteiskuntavastuu ei ole ehkä sitä, että lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Wahlroosin mukaan ongelmia liittyy myös luonnonsuojeluun ja kestävään kehitykseen.

– Pitäisikö ne ihmiset jättää ilman, joilla ei ole varaa maksaa ympäristöystävällisestä tuotteesta?

Konsernijohtajan mielestä on myös kysyttävä, mitä on kestävä kehitys. Onko se sitä, että esimerkiksi lääkkeistä tulee kehitysmaiden ihmisille liian kalliita, koska eettiset ja turvallisuusstandardit ovat niin korkeita.

Wahlroosin mukaan yritysten ei pidä suuressa mittakaavassa myöskään pitää yllä kannattamattomia tehtaita.

– Se on meidän koko talousjärjestelmämme peruslogiikan vastaista.

Yritysten pitää hänen mukaansa toimia lain ja hyvien tapojen mukaisesti. Lainsäätäjien tehtävänä on luoda säännöt, joita yritysten on viimeistä kirjainta myöten noudatettava.

– Yritys on yhden asian liike.

Omistajilla on moraali,yrityksellä ei

Wahlroosin mukaan nykymaailmassa yritykset ovat saaneet ihmisten silmissä saman aseman kuin kunnat tai valtio aiemmin.

– Yritykset mielletään usein julkisyhteisöiksi.

Wahroosin mukaan laajempaa yhteiskunnallista vastuuta voitaisiin edistää ensinnäkin edistämällä markkinataloutta. Esimerkiksi omistusoikeus on hänen mielestään yksi tärkeä tekijä yhteiskuntavastuussa. Hän huomauttaa, että esimerkiksi valtamerten kalakantojen ja ilmaston pilaaminen johtuu osin siitä, että kukaan ei niitä omista.

Hänen mukaansa yhteiskuntavastuun edistämiseksi tarvitaan myös paljon tietoa ja selvät säännöt sekä julkista keskustelua asioista.

Kaiken pohjana on Wahlroosin mukaan silti etiikka ja moraali, mutta ne ovat yksilöiden henkilökohtaisia ratkaisuja. Omistajilla on moraali, mutta yrityksellä ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?