Vuokralla asuvat opiskelijat pattitilanteessa

Suurten kaupunkien vuokra-asuntotilanne on historiallisen huono, mutta samalla vuokranantajat valittavat alhaisia tuottoja. Ongelma koskettaa eniten opiskelijoita.

7.8.2008 10:47 | Päivitetty 7.8.2008 10:48

Vuokralaisten keskusliitto, Suomen Vuokranantajat ja asuntovälitysyhtiö Vuokraturva ottivat tänään yhdessä kantaa suurten kaupunkien vuokra-asuntotilanteen ratkaisemiseksi.

Kaikki tunnustivat ongelmat, mutta kenelläkään ei juuri ollut tarjota patenttiratkaisua tilanteeseen.

Vuokrien taso on jatkuvassa nousussa ja torstaina julkaistut Tilastokeskuksen vuokratilastot kertoivat vuokrien nousseen toisella neljänneksellä 4,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vuokrat kohosivat viiden prosentin vauhdilla.

Suomen Vuokranantajien hallituksen puheenjohtaja Antti Arjanne sanoi, ettei tällä hetkellä vuokra-asunnosta saatava 3,2 prosentin tuotto ennen veroja riitä vuokranantajalle. Riskinä on, että omistuksista halutaan laskevien asuntohintojen aikana päästä eroon, jolloin markkinatilanne vaikeutuu entisestään.

Opiskelijat ovatkin nyt pattitilanteessa, sillä nousevien vuokrien vastineeksi ei tarjota nousevia tuloja. Vaikka opintoraha nousi viime viikon perjantaina 15 prosenttia ensimmäistä kertaa 16 vuoteen ja tulorajojakin nostettiin vuoden alusta, on asumistuki laahannut selvästi kehitystä jäljessä.

Tilastokeskuksen keskivuokra vapaarahoitteiselle asunnolle pääkaupunkiseudulla on 12,52 euroa neliöltä. Opiskelijan asumislisä, 200 euroa, riittää vain 16 neliön kokoiseen asuntoon. Tilastokeskuksen keskivuokra ei sitä paitsi ota huomioon esimerkiksi asuntojen huonelukua.

Apua asuntojen hinnanlaskusta

Vuokralaisten keskusliiton puheenjohtajan Tarja Kantolan mukaan opiskelijapaikkakunnalla pitää olla toimivat vapaat vuokramarkkinat. Kantola sanoo, että kuntien pitäisi kaavoittaa lisää tontteja opiskelija-asunnoille.

Vuokra-asuntotilanteen ongelmia jo pidemmän aikaa esillä pitänyt Vuokraturva-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola epäilee, että tulevaisuudessa opiskelijat tulevat valitsemaan opiskelupaikkansa yhä enemmän asuntotilanteen perusteella.

Esimerikiksi Jyväskylä on ilmoittanut, ettei vuokra-asuntotilanne ole siellä ongelma.

Metsola huomauttaa, että tilanteen voi osittain ratkaista asuntojen hintojen lasku. Se parantaisi sijoittajien laskennallista vuokratuottoa, ja yhä useampi vuokralainen pystyisi ostamaan oman asunnon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?