Halutaan vuokrata halpa loft

Riittääkö joillekin vessa, vesiposti, keittokomero ja iso huone?

22.7.2008 18:40 | Päivitetty 22.7.2008 21:16

Kallistuvat vuokrat saavat jo asukkaat tinkimään asumisen tasosta. Markkinoille pitäisi nyt tuoda vaatimattomampia ja pienempiä, mutta halpoja vuokra-asuntoja, ehdottaa Suomen Vuokranantajien hallituksen puheenjohtaja Antti Arjanne.

– Nykyisten säädösten takia asuntoihin rakennetaan ominaisuuksia, joista vuokralaiset eivät ole valmiita maksamaan, Arjanne sanoo.

Arjanteen mukaan ainakin inva-wc:n, parvekkeiden ja pyykinpesutilojen pakollisuus sekä väestönsuojavaatimukset pitäisi ajatella uudestaan.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) onkin perustanut työryhmän selvittämään, mitkä nykyisistä säädöksistä nostavat rakennuskustannuksia turhaan. Selvityksen pitäisi valmistua ensi vuoden alussa.

- Yksi ratkaisu olisi, että tyhjillään seisovat toimistotilat muutettaisiin loft-asunnoiksi, joissa on vain vesipiste ja kylpyhuone ja jotka asukkaat remontoivat mieleisikseen, Arjanne sanoo.

Lofteille riittäisikysyntää

Asuntovälittäjä Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan loft-asunnoille riittäisi kysyntää.

– Nyt ollaan valmiita näkemään vaivaa, että asumiskulut pysyvät hallinnassa, koska elämisen kustannukset ovat muutenkin nousseet. Kansainvälisesti näkee, että loft-alueista tulee usein trendikaupunginosia, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan vanhan toimisto- tai tehdasrakennuksen muuttaminen asunnoiksi on usein halvempaa kuin saman tilan kunnostus nykyaikaiseksi toimistotilaksi. Asunnot kun eivät vaadi vaativia ilmastointi- ja tietoliikennejärjestelmiä.

Toimistojen muuttamista asunnoiksi hidastaa nykyään lähinnä kaavoitus, joka määrittää tiukasti tontin käyttötarkoituksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?