Pelimyynti notkahti, uudet formaatit vahvoilla

Suomen pelimarkkinoiden arvo kuluttajahinnoin oli alkuvuonna noin 28,6 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten päästiin vielä 33 miljoonaan. Uuden sukupolven konsolipelit olivat suuressa suosiossa, kun taas etenkin PS2 ei enää innostanut peliostoksille entiseen tapaan.

GTA IV lähestyy platinaa.

16.7.2008 12:23 | Päivitetty 27.8.2008 15:59

Pc- ja PlayStation 2 -pelien laskenut myynti ei siis Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys Figma ry:n tietojen mukaan näkynyt vastaavanlaisena euromääräisenä nousuna uuden sukupolven konsolien (Xbox 360, PS3 ja Wii) pelimyynnissä.

- Kappalemääräisestihän emme ole paljoa jäljessä, Figman toiminnanjohtaja Riku Olkkonen huomioi puhuen noin neljästä prosentista. Mutta euromääräisesti taaksepäin on tultu noin neljätoista prosenttia tammi-kesäkuussa.

Suomessa myytiin pelejä ensimmäisen kuuden kuukauden aikana noin 888 000 kappaletta. Figman mukaan uuden sukupolven konsolipelit ovat saavuttaneet suosion vauhdilla, ja Suomen suosituimpien pelien Figma-listan kärjessä on ollut lähes koko alkuvuoden uusien konsoleiden pelit.

- Alkuvuonna on ilmestynyt todella paljon hyviä pelejä nimenomaan uusille konsoleille. Edellisen alkuvuoden kaltaiset pc-hitit puuttuivat. PS2-pelit ovat edelleen Suomen euromääräisesti myydyin formaatti, mutta pudotus sillä puolella on ollut suuri, Riku Olkkonen pohtii alkuvuoden lukuja.

Konsolien vaihtuminen uudempiin on Olkkosen mukaan kuitenkin hyvässä vauhdissa. Samaan aikaan nähtävissä on ollut selvä trendi, että pc-pelien keskihinta on laskenut huomattavasti.

Olkkosella ei ole suoraa tietoa laitemyynnistä, mutta sellainen tuntuma on, että PS2-konsolia myydään joka tapauksessa edelleen Suomessakin suhteellisen paljon.

Yli puolet pelimarkkinoista uudella sukupolvella

Vuoden ensimmäisen puoliskon aikana 51,3 prosenttia pelimarkkinoista tuli uuden sukupolven konsolien peleistä. PlayStation 3 saavutti 19,5 prosenttia, Wii 14,0 prosenttia ja Xbox 360 17,8 prosenttia kokonaismyynnistä.

Kappalemäärin mitattuna pc-pelien ja -multimedian osuus oli 42 prosenttia, konsolipelien 58 prosenttia. Euromäärissä mitattuna konsolipelimarkkina oli ennätyksellisen suuri osuuksien ollessa 21 prosenttia pc-peleissä ja -multimediassa sekä 79 prosenttia konsolipeleissä.

Käsikonsolipelit olivat kokonaismyynnistä viisi prosenttia kappaleissa (DS kolme prosenttia ja PSP kaksi prosenttia). Edeltävän sukupolven kotikonsolipelit pitivät pintansa PlayStation 2:n voimin haukaten päälle neljänneksen kappalemyynnistä.

GTA IV kiitää kohti platinaa

Alkuvuoden suosituin peli GTA IV sai kultapelin myyden noin 17 000 kappaletta sekä PlayStation 3:lla että Xbox360:lla. Huhtikuun lopussa julkaistun pelin myyntivauhti lupailee platinaa alkusyksystä.

- Kyllä se varmaankin tulee olemaan yksi nopeimmin platinaa myyneistä peleistä Suomessa, Olkkonen veikkaa. Kultaan vaaditaan 10 000 kappaletta ja platinaan 20 000 kappaletta.

Peliä maahantuova PAN Vision pyrki etukäteen estämään vain 18-vuotiaille tai vanhemmille sallitun pelin luvatonta myyntiä alaikäisille korostaen ikärajaa niin liikkeissä kuin mainonnassakin. Tulosta arviolta syntyi ja myös Päivittäistavarakauppa ry:tä kiitetään panostuksesta.

Nintendo Wii on puolestaan saanut ihmisiä liikkumaan ja Fit-pelin myötä kuntoilemaankin. Lähes 12 000 pelin myynti reilussa kuukaudessa oikeuttaa kultapeliin ja platinaa lähestytään kovaa vauhtia.

Loppuvuosi paikannee notkahdusta

Riku Olkkoselle ei tule äkkiseltään mieleen mitään yksittäistä asiaa, joka voisi merkittävästi vaikuttaa loppuvuoden pelikauppaan. Mutta hyviä pelejä on jälleen tulossa.

- Uskon, että pääsemme lähelle viime vuoden lukua. Notkahdus ei kuitenkaan ole niin iso, etteikö se olisi paikattavissa, Olkkonen viittaa sekä rahalliseen että kappalemyyntiin. Lisäksi hän muistuttaa, että viime vuonna alkuvuosi otti poikkeuksellisen suuren osuuden koko vuoden myynnistä. Tänä vuonna loppuvuosipainotteisuus lienee jälleen normaalilla tasolla.

Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys Figman jäseniä ovat Activision-Blizzard, AMO, Atari, Electronic Arts, K E Media, Microsoft, Nokia, Nordisk Film, PAN Vision, PLAN 1, Sony Computer Entertainment Europe ja Warner Bros.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?