Sinkun kesäbemari - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sinkun kesäbemari

BMW:n ykkössarjan cabriolet kulkee tyylikkäästi jopa Suomen routateillä. Järkeä avoautossa voi olla niukalti, mutta nautintoa sitäkin enemmän.

BMW 120i Cabriossa tyyliä on enemmän kuin tilaa.

29.6.2008 9:07 | Päivitetty 27.6.2008 16:06

BMW 120 i Cabrio on auto niille, jotka ovat perhesuunnittelussa vasta vaiheessa, jossa etsitään kumppania. Jopa lapsillakin on nimittäin ahtaasti tilaa takaistuimilla.

Mutta vaikka avobemarilla saakin vähän tilaa, kerää sillä kiinnostusta täynnä olevia katseita sitäkin enemmän.

Urheilullisia avoautoja ei yleensäkään ole tarkoitettu nelihenkisille perheille, jotka lastaavat viikonloppuisin omaisuutensa autoon matkatakseen kesämökille. Siksi on turha marista pienistä tavaratiloista ja ahtaasta takapenkistä. Tällaista autoa pitää arvioida lähinnä kuskin kannalta.

Sopii myös Suomen teille

Kuljettajalle ykkössarjan avobemari on aito BMW. Ajo-ominaisuudet ovat kerrassaan erinomaiset. Kuskilla on tuntuma tiehen ja auto kulkee juuri sinne, minne pitääkin.

Osittain auton vakautta selittää se, että vahvarunkoinen avomalli painaa pienestä koostaan huolimatta 1505 kiloa. Se jää vain 30 kiloa 5-sarjan sedanin painosta.

Auton alusta renkaita myöten tuntuu istuvan hyvin Suomeenkin, missä ei voi ajella koko aikaa moottoriteitä pitkin. Valitettavan moni urheilullinen auto on lähes järjetön valinta Suomen routaisille teille. Tältä osin BMW erottuu edukseen.

Kaksilitraisessa moottorissa on riittävästi suorituskykyä valtaosalle ihmisistä. Mikään kilpa-auto se ei kuitenkaan ole. Jos 8,4 sekuntia on liian pitkä aika kiihdyttää sataseen eikä 220 kilometrin tuntinopeus riitä, pitää varmasti harkita suurempia vaihtoehtoja.

Vaikka moottori on riittävän tehokas, kannattaa koeajetun bensiinimoottorisen vaihtoehtona pohtia painavasti myös aavistuksen ripeämpää diesel-mallia.

Kaksilitrainen diesel maksaa 500 euroa enemmän, mutta yhdistetty kulutus on 1,5 litraa bensiinimallia pienempi. Samoin dieselin CO2-päästöt ovat 15 prosenttia pienemmät. Tosin bensiinimoottorillakin nuo luvut jäävät asialliselle tasolle.

Katto sulkeutuu myös liikkeessä

Bemarin sähköisesti toimivan katon voi avata ja sulkea myös ajettaessa, kun auton nopeus on enintään 40 kilometriä tunnissa. Ominaisuus on oivallinen esimerkiksi sateen yllättäessä kaupunkiajossa. Jos auton nopeus on suurempi kuin tuo 40, kieltäytyy auto liikuttamasta kattoa.

BMW:n katto sulketuu myös ajettaessa.

Katto rullautuu asentoonsa 22 sekunnissa. Mekanismi toimii kaiken kaikkiaan hienosti, kunhan muistaa pitää sulkijanappia pohjassa niin kauan, että katto on kunnolla paikallaan.

Jos toiminto jää hivenen kesken, hälyttää auto ongelmasta ja kieltäytyy avaamasta esimerkiksi takaluukkua.Tämä voisi olla teoriassa ongelma esimerkiksi talvella, jos katto ei ole kunnolla paikallaan. Tosin harva varmasti aukaisee Cabrioletin kattoa talvella.

Cabrioletin selkeä miinus on sisämelu, jota autossa on myös katto suljettuna enemmän kuin tämän hintaisessa kovakattoisessa autossa yleensä on.Järkeä arvostava filosofi kysyy tietenkin, mitä älyä on maksaa 7000 euroa ylimääräistä saadakseen ahtaamman ja meluisamman avomallin kylmässä Suomessa.

Avo-ominaisuus nostaa nimittäin hintaa noin 7000 euroa vastaavankokoiseen kiinteäkattoiseen verrattuna.

Epikurosta kannattava autoilija voi puolustautua mainiosti sillä, että nautinto on elämän päämäärä.

Kuusi vaihdetta jaautomaatti

Ykkössarjan Cabriosta löytyy viisi erilaista moottorivaihtoehtoa. Jokaiseen löytyy sekä kuusiportainen käsivaihteisto että automaatti.

Varustelultaan auto on hyvää perustasoa. Auton erikoisuus on toiminto, joka sammuttaa moottorin esimerkiksi liikennevaloissa, kun vaihteen vääntää vapaalle ja nostaa kytkimen ylös. Kun kytkimen polkaisee pohjaan, auto käynnistyy.

Auto käyttää hyödykseen myös jarrutusenergian muuttamalla liike-energian sähköksi. Ajoa jatkettaessa laturi irrotetaan voimansiirtolinjasta, mikä parantaa kiihtyvyyttä ja alentaa polttonesteen kulutusta.

Aivan varaton ei pääse käsiksi avobemariin, sillä sarjan pieninkin 118i maksaa 36 700 euroa. BMW 120 kilpailee muun muassa Audi A3 Cabrioletin kanssa. Kaksilitrainen Audi maksaa nelisen tuhatta vastaavan kokoista Bemaria enemmän, mutta Audin moottorista löytyy myös tehoa enemmän.

Tehdaslisävarusteet näyttävät BMW:ssä hivenen edullisemmilta. Tältä osin jokaisen kannattaa kuitenkin tehdä vertailu juuri niiden osien osalta, joita itse arvostaa.

Hinnan ja tehon lisäksi kannattaa kiinnittää kuitenkin erityishuomio ajomukavuuteen, joka mahdollisen ostajan kannattaa testata uuden asfaltin lisäksi myös roudan koettelemalla öljysoralla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?