Kemira ja amerikkalaisyritys yhdistävät toimintojaan

Amerikkalainen kemian alan yhtiö Rockwood Holdings ja Kemira yhdistävät titaanioksiditoimintonsa. Uudesta yhtiöstä odotetaan markkinajohtajaa.

22.5.2008 9:31 | Päivitetty 22.5.2008 9:31

Kemira ja amerikkalainen kemian alan suuryritys Rockwood Holdings perustavat yhteisyrityksen, johon siirretään molempien yhtiöiden titaanioksidiliiketoiminta ja Rockwoodin funktionaalisten lisäaineiden liiketoiminta.

– Tämä yhteisyritys on erinomainen tapa kehittää lisäarvoa titaanidioksidiliiketoiminnallemme ja siitä muodostuu erinomainen alusta synergioiden syntymiselle, esimerkiksi paremman kapasiteetin käytön muodossa, sanoo Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen tiedotteessa.

Uusi yhtiö on pitkälle erikoistunut titaanidioksidin tuottaja, jolla on vahvat markkina-asemat maailmanlaajuisilla erikoismarkkinoilla. Siitä tulee johtava titaanidioksidin tuottaja tekstiili-, pakkausväri- ja kosmetiikkateollisuudelle maailmanlaajuisesti.

Kemiran siirrettävään titaanidioksidiliiketoimintaan sisältyy Porissa sijaitseva titaanidioksiditehdas sekä Oberhausenissa Saksassa sijaitseva tutkimuskeskus ja Kemira Pigmentsin tytäryhtiö Kemira Specialty Yhdysvalloissa. Yhteisyritykselle siirtyvät myös Rockwoodin Saksan Duisburgin tuotantolaitokset.

Kemiran yhteisyritykseen siirrettävän titaanioksidiliiketoiminnan arvo on yli 250 miljoonaa euroa. Se teki viime vuonna liikevaihtoa noin 230 miljoonaa euroa. Kemira kirjaa siirrosta pienen kirjanpidollisen voiton, minkä lisäksi yhteisyritys tukee Kemiran kassavirtaa ja kutistaa Kemiran nettovelkaa noin 120 miljoonalla eurolla.

Kemira omistaa yrityksestä 39 prosenttia ja Rockwood 61 prosenttia. Uuden yhtiön pääkonttori sijaitsee Saksassa ja sen pro forma-liikevaihto oli viime vuonna noin 560 miljoonaa euroa. Yhteisyritys työllistää 1700 henkeä.

Kaupan odotetaan toteutuvan kolmannella vuosineljänneksellä, kun tarvittavat viranomaisluvat on saatu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?