Vuokraturvan asuntoideat saavat poliitikoilta vastakaikua

Kokoomus ja vihreät suhtautuvat varauksellisen positiivisesti Vuokraturvan Timo Metsolan ehdotuksiin asuntopulan lievittämiseksi.

14.5.2008 19:17 | Päivitetty 14.5.2008 19:20

Vuokravälitysyhtiö Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan viisi ehdotusta pääkaupunkiseudun vuokra-asunto-ongelman ratkaisemiseksi herättävät myönteistä vastakaikua Helsingin poliittisissa päättäjissä.

Kokoomuksen Risto Rautava ja vihreiden Otto Lehtipuu ovat kiitollisia uusista avauksista, mutta eivät täysin niele Metsolan esittämää kritiikkiä. Taloussanomat ei tavoittanut Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajaa Kai Kalimaa.

Kyllä yksityiselle raiderahalle Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Rautava on erityisen mielissään ajatuksesta, että yksityiset infrasijoitusrahastot tulisivat kuntien avuksi suurien liikennehankkeiden rahoittamisessa.

– Olen ehdottomasti samaa mieltä. Julkinen raha ei tule riittämään. Elinkaarimallilla voidaan saavuttaa hyviä tuloksia, Rautava pohtii.

Hän kuitenkin toteaa, että aikaisemmat tällä tavoin toteutetut hankkeet eivät ole olleet pelkkiä menestystarinoita. Rautavan mukaan kyse on osaamisen puutteesta.

Vihreiden valtuustoryhmän vetäjä Otto Lehtipuukin toteaa, että isojen liikennehankkeitten rahoituksessa on jo nyt ollut selviä ongelmia. Hänen mielestään kaikki uudet ehdotukset ovat tervetulleita.

– Pitäisi katsoa, voisiko esimerkiksi Espoo–Lohja-radan tai Klaukkalan radan rahoittaa maankäyttömaksuilla tai muilla vastaavilla malleilla, hän ehdottaa.

Hänkin huomauttaa, että menneisyydestä on näistä hankkeista enimmäkseen karvaita kokemuksia.

– Lahden moottoritie taisi tulla veronmaksajille turhan kalliiksi.

Toimistotiloja ei haluta muuttaa asunnoiksi

Poliitikot suhtautuvat nihkeästi vanhojen toimistotilojen muuttamisesta vuokra-asunnoiksi. Vuokraturvan Metsolan mukaan esimerkiksi Vallilan teollisuusalueesta saisi helposti näyttävän loft-kaupunginosan.

– Jonkin verranhan näitä on jo tehty. Kaikkia taloja muuttamalla ei välttämättä synny hyvää asuntoaluetta, mutta yksittäisiä kohteita voisi kyllä harkita, Lehtipuu sanoo.

– Meidän pitäisi saada kaupunginosia, joissa on sekä asuinrakennuksia että toimistotaloja. Muuten syntyy lähiöongelmia ja myös energiansäästötavoitteet puhuvat maltillisen muuttamisen puolesta, kokoomuksen Rautava komppaa.

Metsolan mielestä vanhassa asuntokannassa on ratkaisu vuokra-asuntopulaan. Uudisrakentamalla ei hänen mukaansa päästä tavoitteisiin varsinkaan kohtuuhintaisten asuntojen kohdalla.

Metsola kritisoi tänään poliitikkoja pelkkien juhlapuheiden pitämisestä. Muutosta ei vielä ole saatu aikaan. Vihreiden Lehtipuu lupaa vain, että sovituista rakennustavotteista pidetään kiinni.

– Kyllä ne asuntotuotantotavoitteet on ihan tosissaan tehty, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?