Öljykattilat eivät katoa omakotitaloista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Öljykattilat eivät katoa omakotitaloista

Öljyalan keskusliitto uskoo vakaasti, ettei öljylämmitys katoa Suomesta vuoteen 2020 mennessä. Ympäristöministeriö laskeskeli talvella, että tuohon mennessä omakotitaloissa olisi voitu päästä eroon pelkällä öljyllä lämpenevistä järjestelmistä.

5.5.2008 13:57 | Päivitetty 26.5.2008 14:06

Tänäkin vuonna arviolta enää noin prosentti uusista omakotitalorakentajista valitsee öljylämmityksen.

– Uutta kantaa ei sitä kautta tule juuri lainkaan, myöntää Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Poistuma on sen sijaan suuri. Liitto on laskenut, että vuonna 2020 Suomessa on jäljellä 200000 öljylämmitteistä omakotitaloa, kun nyt niitä on 248000.

Lukema on silti kaukana hallituksen toiveikkaista laskelmista. Ympäristöministeriö pohti talvella hallituksen ilmastopakettia laatiessaan, että vuonna 2020 Suomessa ei pitäisi olla enää yhtään pelkästään öljyllä lämpenevää asuinrakennusta.

– Uskon, että realismi voittaa näissä laskelmissakin. Lopullisia öljylämmityksestä luopumisen päivämääriä ei nyt viime aikoina ole kovin painokkaasti julistettu, Nupponen huomauttaa.

Aurinko ja öljy toimivatmyös yhdistelmänä

Tällä hetkellä keskiverto omakotitalo syö vuodessa 2437 litraa polttoöljyä, joten lämmitykseen menee pari tuhatta euroa. Lämmitysjärjestelmän täysremontti esimerkiksi pellettikäyttöiseksi voi maksaa liki kymppitonnin. Pellettienkin hinta on ollut nousussa.

– Öljy säilyy taloudellisesti kilpailukykyisenä vaihtoehtona vielä pitkään, varsinkin jos samalla parantaa muuten asunnon energiatehokkuutta ja liittää järjestelmään esimerkiksi aurinkolämpötekniikkaa, Nupponen sanoo.

Öljyala on myös luvannut lisätä biopolttoöljyn osuutta lämmitysöljyn kokonaismäärästä.

Ala uskoo, että uusin teknisin säästökeinoin keskiverto öljylämmitteinen omakotitalo pystyisi vähentämään lämmitysenergian kulutustaan noin 18 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?