Ilmastonmuutos - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Barcelonassa hurja vesipula

Kuiva talvi teki vesipulan Barcelonaan.

Kuiva talvi teki vesipulan Barcelonaan.

Julkaistu: 10.4.2008 11:53, Päivitetty 10.4.2008 12:09

Vesipula on iso ongelma jo elintarviketeollisuudellekin, varoittaa Nestlen pääjohtaja.

Espanjan toiseksi suurin kaupunki Barcelona kärsii raastavasta vesipulasta. Kaupunki aikoo tuoda vettä laivalla eteläisestä Ranskasta, kertoo Financial Times.

Veden kuljettaminen laivoilla maksaa kaupungille arviolta 22 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Kaupunki yrittää säästää vettä kaikessa mahdollisessa. Puutarhojen kastelu uima-altaiden täytön kielletty ja rantojen suihkut on suljettu.

Vesipula johtuu poikkeuksellisen lämpimästä ja kuivasta talvesta. Tutkijat näkevät, että kyseessä on yksi dramaattisimmista ilmastonmuutoksen oireista.

Keskilämpö on noussut Espanjassa asteen 1960-luvulta. Euroopan ympäristövirasto arvioi lämpötilan nousevan neljä astetta seuraavan sadan vuoden aikana.

Vesipula on aiheuttanut jo kovan poliittisen kiistan, kun katalonialaiset haluaisivat ohjata vettä Serge-joesta alueelleen. Espanjan hallitus on kuitenkin evännyt luvan.

Vesipula on kasvava uhka monessa muussakin maassa. Monet ennustavat pulan puhtaasta vedestä aiheuttavan vielä jopa sotia.

Myös teollisuus pelkää jo nyt puutetta vedestä. Nestlen pääjohtaja Peter Brabeck sanoi pari päivää sitten, että vesipula voi nousta suureksi ongelmaksi yritykselle.

Brabeckin mukaan elintarvikeala joutuu taistelemaan vedestä ja maasta biopolttoaineiden valmistajien kanssa. Uutistoimisto AFX:n mukaan yhden biopolttoainelitran tuottaminen kuluttaa 9 100 litraa vettä.

Tuoreimmat osastosta