Sekä ostajan että myyjän avuksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuluttajavirastolta muistilista kännykkäliittymäkaupan tueksi

Kuluttajavirasto tarjoaa nettisivuillaan matkapuhelinliittymän ostajalle ja kauppiaalle muistilistaa kaupankäyntiä tukemaan.

Niin matkapuhelimia kuin liittymiäkin löytyy moneen lähtöön.

9.4.2008 17:16 | Päivitetty 9.4.2008 17:07

Kuluttajavirasto,  FiCom ry:n ja operaattoreiden yhteistyönä syntynyt lista on tiivis, sivun pituinen luettelo asioista, jotka osapuolten mukaan on hyvä ottaa huomioon liittymää hankittaessa.

Muistilistasivustolle on listan tueksi koottu syventävää ja tarkentavaa tietoa asiasta enemmän kiinnostuneille. Myyjien koulutukseen sivustolta löytyy valmis koulutusaineisto PowerPoint-tiedostona.

Ficomin tiedotteen mukaan ostaja ei aina tiedä, mitä pitäisi osata kysyä ja mihin kiinnittää huomiota.

Tärkeitä asioita ovat muun muassa, minkälaiseen käyttöön liittymä tulee ja mitä palveluja liittymään kuuluu tai siihen voi myöhemmin hankkia. Ostajan tulee myös tietää, mitä liittymän käyttö maksaa ja kuinka kustannukset muodostuvat kotimaassa ja ulkomailla sekä miten kustannuksia voi seurata ja hallita. Jos sopimus on määräaikainen, on tärkeää huomata, mihin eri asioihin määräaikaisuus vaikuttaa.

Asiakkaiden perehtyneisyys liittymäkaupan osatekijöihin vaihtelee. Vaikka lähes jokaisella suomalaisella on matkapuhelin, älypuhelimien ja mobiilipalvelujen käyttö on monelle uusi asia, joka vaikuttaa myös liittymän valintaan. Muistilista auttaa asiakkaita hahmottamaan, miten liittymän valinta vaikuttaa puhelimen käyttömahdollisuuksiin ja kokonaiskustannuksiin.

Myyjälle listan mainostetaan olevan kätevä tapa tarkistaa, mitä asiakas jo tietää ja mistä hän tarvitsee enemmän tietoa.

- Kuluttajansuojalainkin mukaan myyjän on kerrottava asiakkaalle kaikki olennaiset asiat, jotka vaikuttavat asiakkaan taloudelliseen turvallisuuteen, Kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi muistuttaa. Muistilista ei ole tyhjentävä, joten lisäksi liittymäsopimuksen ehdot on aina tärkeää käydä myyntitilanteessa läpi.

Matkapuhelinliittymän myyjäkoulutuspaketti on tarkoitettu myös muille kuin matkapuhelinoperaattoreiden omien myyntiketjujen liittymämyyjille. Muun muassa K-Instituutti hyödyntää aineistoa omassa koulutusohjelmassaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?