Nato-keskustelu saa uutta vauhtia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nato-keskustelu saa uutta vauhtia

Jo pitkään Nato-myönteisyyttä uhkuneen europarlamentaarikko Alexander Stubbin nousu ulkoministeriksi tietää uusia kierroksia jäsenyyden ympärillä käytävään keskusteluun. Stubb on jo osoittanut, että osaa paitsi tuoda kantansa julki myös perustella ne.

1.4.2008 14:19 | Päivitetty 13.4.2008 11:02

Suomen ulkopoliittinen johto on jo kauan kiertänyt sotilasliitto Naton jäsenyyttä kuin kissalauma kuumaa puuroa. Naton alaisiiin rauhanturvaoperaatioihin osallistutaan ja varusteiksi hankitaan Nato-yhteensopivaa kalustoa. Vaikka liittoutumattomuus onkin poistunut hallitusohjelmasta, ulkopoliittisen johdon kannaotoissa se on silti vakiotavaraa. EU-turvatakuitakin jahkailtiin pari vuotta sitten pitkään.

Suomen geopoliittinen ympäristö on 20 viime vuoden aikana muuttunut perusteellisesti. Jos vuonna 1988 joku olisi ennustanut Suomen olevan vuonna 2008 sekä EU:ssa että Euroopan rahaliitossa, Baltian maiden kuuluvan Natoon ja EU:hun ja Venäjänkin olevan ainakin nimellisesti demokraattinen markkinatalousmaa, pakkopaita olisi odottanut.

Tilanteen muuttumisesta huolimatta Suomen turvallisuuspoliittiset kannaotot ovat pysyneet pääosin entisellään.

Ulkopoliittikan korkein päättäjä, tasavallan presidentti, ei näe liittoumista tarpeelliseksi, ja mielipidemittausten perusteella kansan sanotaan kannattavan puolueettomuutta. Jokin aika sitten tosin mittaus kertoi kansan olevan myös valmis seuraamaan johtajiaan, jos he päättävät liittoutumisen puolesta.

Tekstiviestitöppäyksiinsä kompastunut ulkoministeri Ilkka Kanerva piti toimikaudellaan Nato-kysymyksessä matalaa profiilia. Hänellä oli muutenkin kova urakka sulattaa edeltäjänsä aikana kohmettuneet suhteet Yhdysvaltoihin. Tasavallan presidenttiä ulkopolitiikan aisaparin Nato-hiljaisuus ei varmaankaan haitannut.

Avoimesti Nato-myönteinen Stubb nousseekin pahaksi kannoksi presidentin ulkopoliittiseen kaskeen. On odotettavissa, että hän nostaa sekä jäsenyyskeskustelun että etenkin jäsenyyden asiaperustelut poliittisen keskustelun ytimeen.

Stubb todennäköisesti myös ajaa kysymyksen nykyisestä kiertelystä jonkinlaiseen päätökseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?