Kohukirja kuumentaa pian Suomen ja Viron välejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kohukirja kuumentaa pian Suomen ja Viron välejä

Viron vaalimat myytit neuvostomiehityksestä saavat kohta kovaa kyytiä. Historioitsija Martti Turtola osoittaa uudessa kirjassaan, miten Viro oli 1930-luvulla diktatuuri, joka päätti ihan itse liittoutua Neuvostoliiton kanssa.

Martti Turtolan kirja kertoo Viron puolenvalinnasta kenraali Johan Laidonerin tarinan kautta.

18.3.2008 12:20 | Päivitetty 18.3.2008 13:11

Historiakirjat aiheuttavat harvoin maiden välistä kuohuntaa, mutta lähiviikkoina sellainenkin ihme voidaan nähdä. Suomalaistutkija kertoo nyt virolaisille liian ikäviä totuuksia heidän vaietusta historiastaan.

Entinen Suomen Viron-instituutin johtaja, tohtori Martti Turtola väittää uudessa kirjassaan, että Viro oli 1930-luvulla oikeistohenkinen diktatuuri, joka siirtyi vapaaehtoisesti Neuvostoliiton vallan alle.

– Viro ei tietenkään ollut kansallissosialistinen diktatuuri, mutta maassa ei ollut vapaata lehdistöä, eduskunnalla ei ollut sanansijaa eikä kansaltakaan kysytty, kun presidentti Konstantin Päts ja asevoimien päällikkö Johan Laidoner päättivät kahdestaan syksyllä 1939 maan liittoutuvan Neuvostoliiton kanssa, sanoo Turtola.

Liittolaisen valinta syyskuun lopulla 1939 oli Viron johdolle poliittinen täyskäännös. Viro oli monen vuoden ajan ollut Saksa-fani, mutta nyt alkoi näyttää siltä ettei Neuvostoliiton kanssa pikkuvaltioita jakaneeseen Hitleriin kannattanut luottaa.

– Eivät Päts tai Laidoner tienneet, mihin maailmansota johtaisi, mutta he veikkasivat Viron ja omankin kohtalonsa kannalta nyt sitä toista väärää hevosta, Turtola sanoo.

Kumpikaan ei saanut Stalinin Neuvostoliitolta lopulta kiitosta maansa vapaaehtoisesta luovuttamisesta. Molemmat päätyivät vankileireille ja kuolivat 1950-luvulla.

Kirja julkaistaan pääsiäisen jälkeen myös Virossa. Suomen-kustantajan Otavan mukaan virolaiset ovat jo etukäteen olleet hyvin kiinnostuneita teoksesta, eivätkä välttämättä täysin myönteisessä hengessä.

– Tätä on varmasti joillekin Nyky-Viron johtaville poliitikoillekin aika vaikea ottaa vastaan. Tässähän upotetaan virolaisten pitkään hellimä käsitys siitä, että Neuvostoliitto miehitti heidät yllätyksellisesti, Turtola kertoo.

Edellinen Turtolan kirja Viron presidentistä Konstantin Pätsistä oli vuonna 2003 Viron myydyin tietokirja. Kirja nostatti maassa poliittista kiehuntaa, jonka seurauksena Turtola sai jopa pommiuhkauksia.

– Eiköhän tästä jotain samanlaista seuraa, arvelee Turtola.

Otava sanoo, ettei se vielä laske myyntiodotuksiaan kirjan kohuarvon varaan. Teoksesta on otettu "normaalinkokoinen" tietokirjapainos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?