Johtajat joutuvat vaihtoon ennätystahtiin

Julkaistu:

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien pestit ovat lyhentyneet 4,5 vuoteen, kertoo Taloussanomien selvitys. Johtajien vaihtoviikot ovat taas ennätysvauhdissa.
Pörssiyhtiön toimitusjohtajat ovat pysyneet tehtävissään keskimäärin 4,5 vuotta. Kun Taloussanomat selvitti samaa asiaa vuonna 2004, oli toimitusjohtajan pesti kestänyt keskimäärin noin kuusi vuotta.

Toimitusjohtajien virkaikä on siis lyhentynyt muutamassa vuodessa noin 1,5 vuodella.

Vaihto on vilkasta tänäkin vuonna, sillä nyt on jo aloittanut 13 uutta toimitusjohtajaa, vaikka vuosi on vasta alussa. Lisäksi tiedossa on jo ainakin neljä vaihdosta. Vauhti on kova, sillä pörssiyhtiöiden nykyisistä toimitusjohtajista aloitti koko viime vuoden aikana 14.

Pisimpään nykyisistä toimitusjohtajista on toiminut Vaahto-Groupin Antti Vaahto, joka on vetänyt yhtiötä vuodesta 1984. Pörssissä yhtiö on ollut vuoden 1989 tammikuusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaahdon kannoilla tulevat Technopoliksen Pertti Huuskonen ja Prohan Pekka Pere, jotka ovat molemmat aloittaneet vuonna 1985.

Vaihtuvuuden kiihtyminen on yleinen ilmiö koko maailmassa, mutta erityisen nopeasti johtajat vaihtuvat Euroopassa. Suomalaisella pörssijohtajalla näyttää olevan vaikeaa päästä edes eurooppalaiseen ikään, sillä konsulttiyhtiö Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan eurooppalaisen pörssiyrityksen toimitusjohtajan pesti kestää keskimäärin 5,7 vuotta.

Yksi syy nopeaan vaihtuvuuteen on tulospaineiden kasvu. Booz Allen Hamiltonin selvityksen mukaan toimitusjohtajien huonosta suoriutumisesta johtuneet vaihdokset ovat nelinkertaistuneet vuodesta 1995 vuoteen 2006. Tuon selvityksen mukaan kolmasosa vaihtuneista toimitusjohtajista sai potkut vuonna 2006.

Myös Suomessa pörssiyhtiöt vaihtavat kohtalaisen ripeästi johtajan, jolta laiva karkaa alta. Esimerkiksi Tietoenatorin Pentti Heikkinen sai yrittää yhtiön johdossa ainoastaan vajaat kaksi vuotta, kun mies jäi kasautuvien ongelmien jalkoihin. Huhtamäen Heikki Takanen puolestaan sai yrittää 3,5 vuotta, kunnes yhtiön hallituksen mitta täyttyi.

Erityisen vilkasta vaihto on ollut pienessä Turvatiimissä, missä edellinen toimitusjohtaja Ismo Heikkonen työskenteli tehtävässään noin 1,5 vuotta ja hänen edeltäjänsä Antti Värtelä vain alle puoli vuotta.

Tuulista on ollut myös Sysopendigiassa, mistä lähtivät syksyllä samalla viikolla sekä toimitusjohtaja Jari Mielonen että varatoimitusjohtaja Seppo Laaksonen. Johtoon nousi alkuvuodesta Soneran ex-johtaja Juha Varelius.

Vaikka toimitusjohtajat vaihtuvat pörssiyhtiöissä aiempaa herkemmin, on edelleen aivan mahdollista jäädä normaalille eläkkeelle pörssiyhtiön johdosta. Tänä vuonna aloittaneista esimerkiksi Kemiran Harri Kerminen nousi eläkkeelle lähteneen Lasse Kurkilahden ja Orionin Timo Lappalainen eläkkeelle lähteneen Jukka Viinasen tilalle.

Yrityskaupat on potkujen ja eläköitymisen lisäksi yksi yleinen syy toimitusjohtajan vaihtumiseen. Tänä vuonna aloittaneista uusista pörssijohtajista Marimekon Mika Ihamuotila ja Trainers’ Housen Jari Sarasvuo ovat tulleet tehtäviinsä yrityskaupan kautta.

Monet pitkään tehtävässään toimineista toimitusjohtajista ovat pienissä pörssiyhtiöissä ja usein myös niiden pääomistajia.

Pörssin suurissa yhtiöissä toimitusjohtaja onkin ollut virassaan keskimäärin neljä vuotta, kun pienten pörssiyhtiöiden kollegat ovat olleet toimessaan keskimäärin viisi vuotta.

Tämän takia pörssijohtajan virkaikä on lyhentynyt todellisuudessa jopa hieman enemmän kuin vertailu edelliseen tutkimukseen osoittaa. Vuonna 2004 vertailussa oli nimittäin mukana pörssin päälistan noin sata yritystä, mutta vertailusta puuttuivat pienet yritykset silloisilta I- ja NM-listalta.

Juuri noilta listoilta ovat nykyisessä vertailussa monet pitkään toimessaan olleista johtajista kuten Antti Vaahto, Pekka Pere, Biohitin Osmo Suovaniemi (1988), Elecsterin Jarmo Halonen (1988), Turkistuottajien Pirkko Rantanen-Kervinen (1991) ja Ilkka-Yhtymän Matti Korkiatupa (1999).

Suurten yhtiöiden toimitusjohtajista pisimpään on ollut toimessaan Amer Sportsin Roger Talermo, joka aloitti yhtiön johdossa vuonna 1996.

Suurten pörssifirmojen johtajista viime vuosikymmenellä ovat aloittaneet Talermon lisäksi vain Pohjola Pankin Mikael Silvennoinen (1997) ja Pöyryn Erkki Pehu-Lehtonen (1999). Näistä Pehu-Lehtonen jää eläkkeelle tänä vuonna ja johtoon nousee kesäkuun alussa Heikki Malinen UPM-Kymmeneltä.

Suurissa yhtiöissä viime vuosikymmenellä aloittaneita on 10 prosenttia, kun pienistä yhtiöistä samaan on päässyt yli 16 prosenttia toimitusjohtajista.

Tänä vuonna uusi johtaja ottaa haltuunsa ainakin Huhtamäen, missä Jukka Moisio aloittaa viimeistään elokuun lopussa. Samoin uusi johtaja voi vielä nousta Ahlstromiin Moision väliaikaisen seuraajan Risto Anttosen tilalle.

Pöyryn johdossa aloittaa kesäkuussa Heikki Malinen ja Keskisuomalaisen johdossa Arto Tiitinen heinäkuussa. Lisäksi Tehcnopoliksen johtoon etsitään uutta ihmistä, kun Pertti Huuskonen nousee yhtiön hallitukseen.

Taloussanomat kävi läpi selvityksessään kaikki Helsingin pörssin suomalaiset yritykset.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   5 erilaista taloa: Näin paljon maalämpö­pumppu säästää vuodessa – pakkas­päivinä yli 10 e/vrk

  2. 2

   ”Taloyhtiöstä voi tulla pikavippaaja asuntosijoittajalle”

  3. 3

   Altia aikoo listautua pörssiin – valtio aikoo omistaa yhtiöstä vähintään kolmanneksen

  4. 4

   Näin Rovio rauhoitteli sijoittajia puhelimessa: ”Kehitämme jatkuvasti uusia pelejä” – osake edelleen -50 %

  5. 5

   Kommentti: Suomi toipuu, mutta yksi sukupolvi putoaa kelkasta – 3 synkkää graafia työelämästä

  6. 6

   325 000 euron vuositulot ja pitää itseään keskiluokkaisena – näin asuinpaikka vaikuttaa

  7. 7

   Ulkomaiset jättipankit myyvät Rovion osakkeita – suomalaiset piensijoittajat ostavat

  8. 8

   Eläkeläisparin ahdinko: yhtiölainaa pian 130 000 euroa – reilusti enemmän kuin asunnon arvo

  9. 9

   Taloyhtiölainoista isoja ongelmia – ”Monessa yhtiössä on osakkaana käytännössä maksukyvyttömiä henkilöitä”

  10. 10

   Finnairin osakkeella tehtiin iso kauppa pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   325 000 euron vuositulot ja pitää itseään keskiluokkaisena – näin asuinpaikka vaikuttaa

  2. 2

   Rovion kriisi: puhelinpalaveri vihaisille sijoittajille – osake syöksynyt jo lähes 50 prosenttia

  3. 3

   Kommentti: Suomi toipuu, mutta yksi sukupolvi putoaa kelkasta – 3 synkkää graafia työelämästä

  4. 4

   5 erilaista taloa: Näin paljon maalämpö­pumppu säästää vuodessa – pakkas­päivinä yli 10 e/vrk

  5. 5

   Näin Rovio rauhoitteli sijoittajia puhelimessa: ”Kehitämme jatkuvasti uusia pelejä” – osake edelleen -50 %

  6. 6

   Lintuja kynitään vihaisesti pörssissä – Rovioon iski Siperian pakkanen: jo -48 %

  7. 7

   Ulkomaiset jättipankit myyvät Rovion osakkeita – suomalaiset piensijoittajat ostavat

  8. 8

   Analyytikko: Rovion pudotus odotettua rajumpi

  9. 9

   ”Taloyhtiöstä voi tulla pikavippaaja asuntosijoittajalle”

  10. 10

   HS: Bank Norwegianin talletussuoja puolittumassa Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kahvilayrittäjä sai oudon puhelun kassahihnan päähän – Nordea oli palauttamassa rahoja takaisin hänen asiakkailleen

  2. 2

   Tällaisia ovat sopeutumiseläkettä nostavan Suvi Lindénin bisnekset

  3. 3

   Yrittäjä joutui ulosottoon summasta, jolla saa käytetyn Corollan: maksanut 5 vuodessa yli 60 000 euroa – eikä velka ole lyhentynyt

  4. 4

   Tähän on tultu Suomen rakennusalalla: juuri koulusta päässeet pyytävät yli 6000 e/kk

  5. 5

   Pankki varoittaa: Kunnon rytinä on vasta tulossa markkinoille

  6. 6

   Yksi asia unohtuu talvella – 3 vinkkiä: Näin suojelet arvokasta ilmalämpöpumppuasi

  7. 7

   Yhden Kari Voutilaisen tekemän rannekellon hinnalla saa kymmenen Rolexia

  8. 8

   Katso keskipalkat 15 eri toimialalla – ”63–64 % suomalaisista saa pienempää palkkaa kuin keskiarvo”

  9. 9

   Kommentti: Suomi toipuu, mutta yksi sukupolvi putoaa kelkasta – 3 synkkää graafia työelämästä

  10. 10

   Kommentti: Sipilän ”mahdoton” tavoite on toteutumassa – yksi ilmiö selittää työllisyysihmeen

  11. Näytä lisää