Apple vaatii liian iso palaa kakusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

China Mobile ja Apple välirikkoon iPhonesta

Kiina on maailman suurin matkapuhelinmarkkina.

Kiina on maailman suurin matkapuhelinmarkkina.

Julkaistu: 15.1.2008 17:38, Päivitetty 15.1.2008 17:38

China Mobile ja Apple ovat ainakin toistaiseksi lopettaneet keskustelun iPhonen myynnistä Kiinassa. Syynä on Applen vaatima osuus käyttäjien kuukausimaksuista.

China Mobile sanoo lopettaneensa keskustelut Applen kanssa iPhonen myymisestä Kiinassa. China Mobile on maailman suurin matkapuhelinoperaattori asiakasmäärällä mitattuna.

Kiinalainen internetportaali Sina.comin uutisen mukaan neuvottelujen loppumiseen on syynä se, että yhtiöt eivät päässeet sopimukseen tuottojen jaosta. China Mobilelle ei kelvannut Applen tarjous, jonka mukaan 20–30 prosenttia iPhonen käyttäjien maksuista menisi Applelle.

Sina.comin haastattelema China Mobilen datapalveluista vastaava johtaja Gao Jianshu sanoi yhtiöiden valmistautuvan neuvottelujen seuraavaan kierrokseen.

China Mobile on suhtautunut nihkeästi liiketoimintamalleihin, joissa tuotot jaettaisiin laitevalmistajan kanssa.

– Aiomme pitää operaattorikeskeisen liiketoimintamallin koska meillä on asiakkaat, China Mobilen pääjohtaja Wang Jianzhou sanoi syksyllä GSMA Asian Congressissa.

Wall Street Journalin haastattelemien analyytikkojen mukaan China Mobilelle iPhonen menetys ei olisi iso juttu, mutta sen sijaan Kiinan kakkosoperaattorille China Unicomille se voisi olla iso mahdollisuus.

Yhdysvalloissa Apple on yhteistyössä teleoperaattori AT&T:n kanssa. Wired-lehden mukaan Apple saa yhtiöiden välisen sopimuksen mukaisesti keskimäärin noin 10 dollaria kuukaudessa jokaisen iPhone-käyttäjän puhelinmaksusta.

Tuoreimmat osastosta