Tehy-taistosta tehdään elokuva - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tehy-taistosta tehdään elokuva

Sairaanhoitajien työtaistelu päätyy valkokankaalle. Aiheesta kuvataan paraikaa dokumenttielokuvaa, joka valmistunee tammikuisille Helsingin DocPoint-festivaaleille.

Tehyläisten työtaistelu päätyy elokuvaksi.

7.12.2007 13:32 | Päivitetty 7.12.2007 15:09

Joukko suomalaisia dokumentaristeja alkoi syksyllä spontaanisti seurata Tehyn palkkakiistan valmisteluja ja sairaanhoitajien irtisanoutumis-uhkapeliä. Elokuvaa on kuvattu samaan aikaan monessa eri sairaalassa.

Sopimus-niminen elokuva saa ensi-iltansa tammikuun lopussa DocPoint-festivaaleilla.

– Se esitetään varsinaisten kilpailusarjojen ulkopuolella, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Virpi Suutari.

Elokuvan kuvaukset ovat vielä osittain kesken.

– Vaikka työtaistelua ei sitten tullutkaan, sen jälkipyykki kertoo myös paljon hyvinvointivaltion tilasta. On hyvin harvinaista, että elokuvantekijät voivat reagoida näin nopeasti tapahtumiin, Suutari sanoo.

DocPointin raati valitsi festivaalien esityssarjoihin 30 kotimaista elokuvaa. Suutari harmittelee, että listalta karsiutui monta talousdokumenttia.

– Suomessa talouselämää käsittelevien dokumenttien ongelmana on yleensä ollut liian televisiomainen ilmaisu. Kaipaisin näihin lisää elokuvallista estetiikkaa, sanoo Suutari.

Tällaiseksi hän kehuu muun muassa pääsarjaan päässyttä Arto Halosen Pyhän Kirjan varjoa.

Siinä Halonen ruotii kärkevästi suuryritysten lipevyyttä Turkmenistanissa. Öljybisnesten toivossa ihan järkevätkin länsifirmat kustantavat maan diktaattorin kirjoittaman kipeän Ruhnama-propagandakirjan lahjapainoksia.

Ohjaaja Halonen esiintyy itse elokuvassa totuuden etsijänä ja ikävien kysymysten tekijänä.

– Tällaista haluaisin itse katsella enemmänkin. On raikasta, että talouden ilmiöitä voidaan lähestyä michaelmoore-tyyliin myös Suomessa, Virpi Suutari sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?