Tulli pitää kiinni viinavuorestaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tulli pitää kiinni viinavuorestaan

Tullin takavarikoimaa internetin kautta tilattua alkoholia.

Tullin takavarikoimaa internetin kautta tilattua alkoholia.

Julkaistu: 29.10.2007 14:01, Päivitetty 29.10.2007 14:01

Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen (STTV) viime viikolla alkoholin nettikauppaa koskeviin sääntöihin tekemät tarkastukset eivät ainakaan toistaiseksi vaikuta tullissa makaavan viinavuoren kohtaloon.

Takavarikossa on edelleen lähes 100 000 litraa verkkokaupoista tilattuja juomia. Osa läjästä on jo pilaantunut.

Tullin viinavarasto myös kasvaa. Viimeiset, tuhansien litrojen suuruiset, takavarikot on Eteläisen tullipiirin tulliylitarkastajan Teemu Koskelan mukaan tehty juhannusta edeltävällä viikolla.

STTV:n uusien ohjeiden mukaan alkoholin myyjän ja sen asiakkaalle kuljettavan yrityksen täytyy olla selkeästi toisistaan erillisiä. Kauppias voi kuitenkin esimerkiksi tarjota sivullaan linkkiä sopivaa palvelua tarjoavan kuljetusyrityksen sivuille.

Uudet ohjeet annettiin EY-tuomioistuimen julistettua Ruotsissa voimassa olleen viinan nettitilaamisen kiellon määräysten vastaiseksi.

Koskelan mukaan takavarikot voivat uudenkin linjauksen alla jatkua.

– Mikäli kuljetuksessa syyllistytään alkoholilain vastaiseen toimintaan, niin tulli ottaa juomia edelleen takavarikkoon. Tässä otetaan kuitenkin huomioon STTV:n linja kuljetusten järjestämisestä. Tarkemmat keskustelut ovat vielä käymättä, mutta toistaiseksi tullin toimintaan ei ole tullut muutoksia.

Ulkomaiset viinan nettikauppiaat - pääasiassa viinikauppa.com - ja viranomaiset ovat kärhämöineet asiasta jo vuosia.

Viinat seisovat tullissa, vaikka asiasta on annettu jo yksi korkeimman hallinto-oikeuden päätöskin.

Päätöksen mukaan viinikauppa.com:ia pyörittävän yhtiön ei tarvinnut maksaa sille määrättyjä valmisteveron jälkiveroja.

Käytännössä ainoa verovelvollinen olisi näin ollut juomien tilaaja, jolta tullin olisi pitänyt karhuta maksuja.

Alkuvuodesta luultiin, että tulli luopuu viinavuorestaan, mutta se käynnistikin oman uuden esitutkintansa, jolla kaupan laillisuus halutaan selvittää perin pohjin.

Tämä viimeisin tutkinta näyttää nyt venyvän ainakin ensi vuoden puolelle, vaikka verokysymys on ratkaistu, ja EY-tuomioistuin Ruotsia koskevassa päätöksessään asettui ainakin periaatteessa nettikaupan rajoituksia vastaan.

– Ei tutkinta nyt kyllä syksyn aikana missään tapauksessa valmistu. Syyttennoston määräpäivä on tässä vaiheessa helmikuussa 2008, Koskela sanoo.

Tuoreimmat osastosta