Ruotsiin mahtuu vain muutama potilas - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsiin mahtuu vain muutama potilas

Julkaistu: 26.10.2007 15:39, Päivitetty 26.10.2007 15:41

Suomalaiset sairaalat voivat hoitajien työtaistelun aikana saada apua Ruotsista. Tukholman sairaalat pystyvät kuitenkin tarjoamaan apua vain rajallisesti. Vaikka auttamishalua on, kymmeniä ja satoja potilaita ne tuskin pystyvät vastaanottamaan.

STT:n kyselyn mukaan Göteborgin, Oslon ja Tallinnan sairaanhoidon vastaavat eivät ole vielä saaneet kyselyitä potilaiden vastaanottamisesta. Myöskään Tukholman läänin sairaaloiden ulkomaisesta yhteistyöstä vastaava johtaja ei ole saanut puheluja Suomesta.

– Meidän kauttamme kulkee kaikki tällaiset asiat, mutta toistaiseksi meille ei ole tullut Suomesta minkäänlaista yhteydenottoa tai avunpyyntöä. Suomea autetaan aina, jos voidaan, toimitusjohtaja Peter Ström toteaa.

Ström johtaa Stockholm Care -yhtiötä, joka koordinoi Tukholman läänin julkisen sairaanhoidon ja sairaaloiden yhteistyötä ulkomaille.

Entäpä jos kymmenet suomalaiset sairaalat ja sairaanhoitopiirit alkavat soitella ja pyytävät apua Ruotsista? Onko esimerkiksi Tukholman seudun sairaaloilla mahdollisuuksia ottaa vastaan vaikeasti sairaita suomalaislapsia ja sydänleikkauspotilaita ?

– Mahdollisuutemme ottaa vastaan suuria määriä suomalaisia potilaita ovat varsin rajoitetut. En osaa sanoa onko jo kymmenen suuri määrä. Se on katsottava tapaus kerrallaan, Ström pohtii Tukholman suurten sairaaloiden mahdollisuuksia. Auttamishalua Tukholmassa näyttää kuitenkin olevan.

– Jos tulee oikein tiukka paikka ja Suomen sairaanhoidon viranomaiset haluavat maksaa, niin voimme kyllä ajatella organisaatiomme vahvistamista, Ström lisäsi.

– Ei meilläkään ole potilaspaikkoja liiaksi. Pienet lapset ja sydänleikkaukset ovat pullonkaula meilläkin, Ström visioi mahdollisesti eteen tulevaa tilannetta.

Tuoreimmat osastosta