Vaikutukset arvioidaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työryhmä tarttuu kännyköiden kytkykauppaan

Viestintäministeri Suvi Lindén on asettanut työryhmän selvittämään kytkykaupan ja hinnoittelurakenteiden vaikutuksia viestintäpalveluiden yleiseen sekä erityisesti eri käyttäjäryhmien palveluiden hintatasoon.

Kolmannen sukupolven matkapuhelinten ja liittymien kytkykauppa alkoi huhtikuussa 2006.­

16.10.2007 16:17 | Päivitetty 16.10.2007 16:18

Työryhmän puheenjohtaja on neuvotteleva virkamies Rainer Salonen liikenne- ja viestintäministeriöstä, ja tehtävä selvitys johtuu puhtaasti siitä, että 3G-kytkykauppasäännös on voimassa vain koeluonteisesti huhtikuuhun 2009 asti.

Kuluttajille on huhtikuusta 2006 alkaen saanut tarjota kolmannen sukupolven matkapuhelinta matkapuhelinliittymän kylkiäisenä. Alkurynnistyksen jälkeen kuluttajien kiinnostus paketteja kohtaan on joidenkin arvioiden mukaan hiipunut tasaisesti. Silti käyttäjiä riittää, Rainer Salonen arvioi:

- [Kytkyliittymien] käyttäjämäärä on varmaankin lähellä miljoonaa tällä hetkellä, Salonen sanoo.

Viestintäviraston viime vuotta tarkastelleen katsauksen mukaan operaattorien välinen hintakilpailu on vähentynyt kytkypakettien tarjonnassa. Lisäksi on raportoitu suoranaisista laittomuuksista kytkytarjouksissa.

Rainer Salonen ei kuitenkaan ota kantaa kysymykseen, olisiko kytkykaupan jatkaminen todennäköistä, jos asiasta päätettäisiin juuri nyt.

- Se on ministeri, joka tämän asian ratkaisee aikanaan.

Salosen mukaan kytkykaupan mukanaan tuomat osamaksut kännyköiden hankinnassa sopivat ehkä paremmin nuorille kuluttajille, joilla on vähän niukemmin rahaa, mutta toisaalta enemmän intoa käyttää uusia tuotteita.

Työryhmän sihteerinä toimii viestintämarkkina-asiantuntija Petri Makkonen Viestintävirastosta. Työryhmän jäsenet ovat:

Tutkimuspäällikkö Valtteri Virtanen, KilpailuvirastoLakimies Paula Hannula, Kuluttajavirasto Talousjohtaja Maria Strömberg-Hyry, DNA Finland OyJohtaja Jukka Valtanen, Elisa Oyj Toimitusjohtaja Reijo Svento, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto Ficom ry Kehityspäällikkö Satu Sainomaa, Finnet-liitto ryVice President, Sales Juha Koivuniemi, TeliaSonera Finland OyjMatkaviestijaoston puheenjohtaja Mauri Pietikäinen, Elektroniikan Tukkukauppiaat ryBusiness Development Manager Nils Rostedt, Oy LM Ericsson AbDirector, Technology Management Mika Lauhde, Nokia Oyj

Työryhmän toimikausi päättyy 29.2.2008, minkä jälkeen liikenne- ja viestintäministeriö arvioi kytkykaupan mahdollista jatkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?