Katainen perää sairaanhoitajilta realismia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katainen perää sairaanhoitajilta realismia

Ei ole mitään suurta erillistä valtion rahapussia, josta rahaa voisi loputtomiin ammentaa, sanoo Jyrki Katainen.

Julkaistu: 2.10.2007 9:45, Päivitetty 2.10.2007 11:06

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen peräänkuuluttaa sairaanhoitajilta realismia. Lakko on hänen mukaansa huono vaihtoehto kaikille.

– Kaikilla palkansaajilla on oikeus puolustaa omia etujaan ja työehtojaan, mutta nyt kaivataan viisautta ja realismia parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. On saavutettu hyvä välietappi, Katainen kirjoittaa kolumnissaan Turun Sanomissa.

Katainen muistuttaa, että kerralla ei saada korjattua kaikkea epäoikeudenmukaisuutta. Kuntatyönantajan tarjous oli lopulta kokonaisuutena lähellä sitä, mitä hän oli itsekin alun perin ajatellut.

– Suunta on oikea ja mekanismi toimi haluamallamme tavalla.

Hän laskee valtion maksavan kunta-alan palkkaratkaisusta jo nyt 400 miljoonaa euroa. Summasta 150 miljoonaa on ylimääräistä tasa-arvoerää ja loput 250 miljoonaa kuntien palkkasummien kompensointia. Sen enempää rahaa ei tällä erää ollut mahdollista osoittaa.

– Ei ole mitään suurta erillistä valtion rahapussia, josta rahaa voisi loputtomiin ammentaa.

Kataisen silmin oppositiopuolueet näyttävät nauttivan siitä, että ne saavat politikoida hoitajien palkka-asialla.

– Opposition on helppo jälkeenpäin luvata enemmän kuin hallitus. Voin kertoa, että olivat summat mitä hyvänsä, oppositiosta olisi tullut aina suurempi tarjous.

Tehyn valtuusto päätti lauantaina yksimielisesti hylätä kuntatyönantajan palkkatarjouksen. Tehy valmistautuu päättämään ensi viikolla mahdollisista työtaistelutoimista.