Yksityispuolen hoitajat kiirehtivät sopimusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityispuolen hoitajat kiirehtivät sopimusta

Julkaistu: 2.10.2007 6:25, Päivitetty 2.10.2007 11:06

Yksityisen alan sairaanhoitajat saavat 3,4 prosentin yleiskorotuksen, jos he tekevät sopimuksen lähiviikkoina.

Sairaanhoitajien kovat palkkakiistat eivät ulotu yksityisiin terveyspalveluihin.

Yksityinen terveydenhoitoala käy omia sopimusneuvottelujaan. Neuvottelut ovat edistyneet myönteisessä hengessä. Osapuolet uskovat pääsevänsä työehtosopimukseen lokakuun puoliväliin mennessä.

Sopimuksen syntymisen kannalla on myös sairaanhoitajia edustava Tehy.

– Kyllä me uskomme, että myönteinen neuvottelutulos vielä syntyy. Ei ole heitetty pyyhettä kehään, Tehyn neuvottelupäällikkö Juha Niittylä kuvaa tunnelmia.

Hoitohenkilöstöä patistaa sopimuksen kiirehtimiseen lokakuun alussa tullut 3,4 prosentin yleiskorotus.

Yksityisen puolen työnantaja on luvannut, että hoitohenkilöstö saa yleiskorotuksen, jos työehtosopimus syntyy lokakuun puoliväliin mennessä.

Kunta-alalla korotusten saamisen takaraja umpeutui lokakuun alussa.

Yleiskorotus jää saamatta kunta-alan tehyläisiltä, jotka eivät maanantaina allekirjoittaneet kunta-alan työehtosopimusta. Yleiskorotuksen lisäksi tehyläiset menettävät 270 euron joulurahan.

Joulurahojen kaltaisia porkkanoita ei ole tarjolla yksityisen puolen neuvotteluissa.

– Valtio on luvannut kunta-alalle 150 miljoonaa euroa, mutta meille ei ole kukaan luvannut mitään. Palkankorotukset pitää ottaa tuottavuuden kehityksestä, työnantajia edustavan Terveyspalvelualan Liiton puheenjohtaja Kimmo Karvonen vertaa.

Karvosen mielestä yksityisen puolen korotukset voivat heijastella teollisuuden yleistä palkkakehitystä. Korotukset jäävät täten 8–10 prosentin haarukkaan.

Tehyn neuvottelupäällikkö Niittylä ei ota kantaa palkankorotusten tasoon. Sairaanhoitajat eivät ole neuvotteluissa vielä esittäneet konkreettista palkkavaatimusta.

Karvonen haukkoo henkeään kunta-alan työnantajan tarjoamista 13 prosentin palkan korotuksista ja ylimääräisistä joulurahoista. Yksityisten lääkäriasemien talous ei kestäisi vastaavaa.

– Joulukuussa lääkäriasemilla on 17 arkityöpäivää, kustannukset ovat kuitenkin täysiä. Lääkäriasemien rahoitus olisi kriisissä joulurahoista.

Palkkatason lisäksi työnantajajärjestö ja työntekijät neuvottelevat palkkausrakenteesta. Työnantaja toivoo, että ikälisäjärjestelmän sijaan palkkaukseen tulisivat vaativuusluokitukset.

Tehyn mahdollinen lakko voi Karvosen mukaan tuoda potilasvirtoja yksityiseen terveydenhoitoon.

– Voi kyllä käydä niin kuin kävi palomiesten lakossa. Tulipalot vähenivät, kun palomiehet menivät lakkoon. Ihmiset eivät lähde pienistä risahduksista valittamaan.