Väitteensä tueksi Timonen kaivaa esimerkkejä: formulat, jääkiekko ja jalkapallo samoin kuin hittisarjat ovat nyt siirtyneet maksukanaville ja elokuvat ovat olleet maksu-tv-tarjonnan ydin jo vuosia.
Canal Digital myy maksukanavia Suomessa satelliitin kautta ja maanpäällisessä antenniverkossa sekä yhteistyössä Elisan kanssa myös laajakaistajakeluna. Timosen mukaan vahva mainosrahoitteinen televisio ja laimea kilpailu ohjelmaoikeuksista ovat pitäneet huolen siitä, että ilmainen ohjelmatarjonta on ollut Suomessa perinteisesti hyvää.
– Liian hyvää, Timonen painottaa.
Nyt kilpailu ohjelmaoikeuksista on kiristynyt. Esimerkiksi MTV3 maksoi kausien 2007–2009 Formula 1 -oikeuksista kaksi kertaa enemmän kuin edellisestä kolmen vuoden jaksosta. Maikkari veikin suoran Formula 1 -lähetyksen omalle maksukanavalleen Maxille tämän vuoden alussa.
Kilpailuun ohjelmaoikeuksista on liittynyt myös Yle, joka on solminut amerikkalaisen HBO:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen yhtiön uusista sarjoista ja elokuvista. Yle voi esittää omilla kanavillaan myös HBO:n vanhaa tuotantoa kuten Sopranos- ja Mullan alla -sarjoja.
Kilvoittelu ohjelmaoikeuksista kasvattaa maksukanavien määrää, sillä jos mainostulot eivät kasva entiseen tahtiin, ohjelmien ostoon tarvittavat rahat on kerättävä mainostajien sijaan katsojilta.
– Viimeisen kahden vuoden aikana ohjelmaoikeuksien hinnat ovat kaksinkertaistuneet, Timonen arvioi.
Yhä hintavampien ohjelmaoikeuksien lisäksi maksu-tv-bisnestä edistää kanavien digitalisoituminen. Maanpäällisen antenniverkon muuttuminen digitaaliseksi syyskuun alussa helpottaa maksukanavien myymistä kuluttajille ja edistää maksukanavien menekkiä. Kodeissa on nyt digisovitin jo valmiina, ja maksukanavan seuraamiseen riittää usein pelkän maksukortin hankkiminen.
Myös kanavatarjonta kasvoi syyskuussa, koska analogisilta kanavilta vapautuneille lähetystaajuuksille mahtuu kaikkiaan toistakymmentä uutta digikanavaa. Uusia antenniverkossa näkyviä digikanavia ovat muun muassa Nelosen KinoTV ja MTV3:n Fakta sekä ulkomaalaiset Discovery, Eurosport, Music Television ja Nickelodeonin lastenkanava.
Kasvanut kanavamäärä on jo nyt vienyt katsojia isoilta kanavilta.
– Television katselu pirstoutuu, koska tarjonta lisääntyy, Canal Digitalin Timonen kuvailee.
Kehitys aiheuttaa päänvaivaa mainosrahoitteisille kanaville: mainoseurot eivät enää lisäänny, koska laki kieltää myymästä mainosaikaa sen enempää kuin aikaisemminkaan. Sen sijaan samoja mainoksia on pyöritettävä entistä useammin, jotta mainostajille annetut lupaukset katsojakontaktien määrästä täyttyisivät. MTV3 ja Nelonen ovatkin kertoneet myyneensä syys- ja lokakuun mainosajan jo täyteen.
Timonen uskoo, että Suomessa käy kuten Ruotsissa, jossa maksu-tv-yhtiöiden liikevaihto on jo ylittänyt arvoltaan tv-mainosmarkkinat.
Satelliittiverkossa maksukanavien valikoima on vieläkin laajempi kuin maanpäällisessä lähetysverkossa tai kaapelitalouksissa.
Viasat Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund vertaa tilannetta lehtipuoleen: joka kodissa on postilaatikko, joten lehtitalojen on helppo myydä niille koetilauksia.
– Kunnon vauhtiin maksutelevisio pääsee ensi vuonna, kun kaapeliverkko digitalisoituu helmikuussa. Tämä nyt on vasta kaiken alkua, Nordlund hehkuttaa.
Viasatin jakelemia kanavia voi Suomessa seurata kaapeliverkon tai satelliitin kautta. Yhtiö aikoo laajentaa toimintansa myös maanpäälliseen verkkoon eli tutummin harava-antennitalouksien ulottuville.
– Antenniverkko on hyvä astinlauta esimerkiksi satelliittiin, Nordlund sanoo.
Uusi yrittäjä PlusTV aloitti maksukanavien jakelun viime vuonna. Canal Digital ja Viasat ovat toimineet Suomessa noin kymmenen vuotta.
– Digitalisointi on toiminut veturina maksu-tv-markkinan kehittymisessä. Alan toimijat panostavat tällä hetkellä sekä uusien jakelukanavien että sisältöjen kehittämiseen, PlusTV:n toimitusjohtaja Vesa Mars sanoo.
PlusTV:n tarjonta rajoittui aluksi kahteen kanavaan eli MTV3 Maxiin ja Subtv Junioriin. Nyt PlusTV:n paketti sisältää kaikkiaan 11 kanavaa.
– Maksu-tv-penetraatio nousee Suomessa samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa eli 40-50 prosenttiin seuraavien 3-4 vuoden aikana, Mars ennustaa.
PlusTV toimii maanpäällisessä antenniverkossa eli tutummin harava-antenniverkossa. Maksu-tv:n yleistyminen voisi tuoda sille kaikkiaan 400 000-500 000 tilaajaa.
Nyt PlusTV:n välittämillä kanavilla on 170 000 tilaajaa.
– Määrä on tasaisessa kasvussa, Mars sanoo.
Markkinoinnissa näkyy, että maksu-tv elää kiivasta kasvukautta ja uusista asiakkuuksista kilpaillaan. PlusTV:n samoin kuin muiden maksu-tv-yritysten kanavapaketti on rakennettu miellyttämään mahdollisimman laajaa kohderyhmää.
– Urheilu toimii perinteisesti yhtenä merkittävänä veturina maksu-tv-markkinan kehittämisessä, mutta ei ainoana. Hyvillä lastenkanavilla ja elokuvakanavilla on yhtä suuri merkitys, Mars kertoo.
Monipuolisen tarjonnan merkitystä korostaa myös Canal Digitalin Timonen.
– Kanavan tarjonta ei saa perustua kausittaisiin suosikkeihin, vaan sisällössä on oltava tapahtumia kaikille eri vuodenajoille. Kuukausipaketissa pitää puolestaan olla vähän kaikkea kaikille, jotta paketti on taloudellisesti kannattava.
Canal Digitalin sisäänheittotuote on tänä syksynä kuuden antenniverkossa näkyvän kanavan paketti alle 15 euron kuukausimaksulla. Vastaavaa halpispakettia yhtiöllä ei aikaisemmin ole ollut.
– Tällä saamme paljon uusia asiakkaita ja voimme kehittää asiakkuutta edelleen satelliitin tai iptv:n puolelle, Timonen kertoo.
Maanpäällisen antenniverkon halpispaketillaan Canal Digital haastaa PlusTV:n laajemman mutta myös kalliimman paketin.
– Kuukausipakettien myyminen halvalla on kyllä helppoa, mutta alalla menestyäksemme meidän on saatava pitkäkestoisia asiakkuuksia ja saatava asiakkaat maksamaan enemmän kuin 20 euroa kuussa, Timonen kiteyttää.
Viasat tarjoaa satelliittipakettiaan uusille asiakkaille ensimmäisen vuoden ajan puoleen hintaan. Syyskuun alussa yhtiö avasi 16 kanavan kaapelitarjontansa kaikille kaapelitalouksille yhden viikonlopun ajan ilmaiseksi.
– Avaamalla kanavamme kaikille kaapeliverkkoon kuuluville kotitalouksille annamme kuluttajille mahdollisuuden itse verrata kanaviamme television vapaaseen sisältöön, Viasatin Nordlund perustelee.
Asiakkaan toiveiden mukaan räätälöityyn pakettiin tai yksittäisen kanavan myymiseen maksu-tv-yhtiöt eivät usko.
– Teknisesti pakettien räätälöinti olisi mahdollista vaikka heti, mutta meidän kustannuksistamme valtaosa on kiinteitä, joten muutaman kanavan hinta kuluttajalle ei olisi paljon matalampi kuin nykyisen kanavapaketin hinta, PlusTV:n Mars sanoo.
Viasatin Nordlundin mukaan yksittäisiä kanavia kyllä kysytään, mutta tutkimusten perusteella ihmiset haluavat valinnanvaraa ja runsautta eli valmiin paketin.
Canal Digitalin Timonen uskoo kasvun kirittäjän löytyvän räätälöinnin sijaan teräväpiirto- eli hd-tekniikasta.
– Kotitalouksissa on jo 700 000 hd ready- tai full hd -vastaanotinta. Kaikista myytävistä televisioista sellaisia on 80 prosenttia tänä ja ensi vuonna.Maanpäällisessä antenniverkossa teräväpiirto- eli hd-lähetykset eivät välity.
– Meillä ja mahdollisesti kaapeliyhtiöillä on ainutlaatuinen tilaisuus olla tämän hd-kuvan välittäjänä, Timonen toteaa.