Yrittäjä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntojen myyntitilanne haastaa rakennusliikkeen

Toimitusjohtaja Ilkka Saaren mukaan virheitä tapahtuu nykyisin vähän tuotannon määrään nähden.

Toimitusjohtaja Ilkka Saaren mukaan virheitä tapahtuu nykyisin vähän tuotannon määrään nähden.

Julkaistu: 28.8.2007 8:04, Päivitetty 28.8.2007 8:07

Helsinkiläisen rakennusliikkeen Henry Katajan toimitusjohtaja Ilkka Saari seuraa nyt tiiviisti asuntokaupan kehitystä. Asuntojen rakentaminen on hieman hiljentynyt erityisesti pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntokohteiden aloittamista on siksi pohdittava hyvin tarkkaan.

Uusien kohteiden aloitukset ovat ratkaisevia keskisuuren asuntorakentajan taloudelle. Huti-investointeihin ei ole varaa.

– Kun yrityksemme tekee suurelta osin asuntotuotantoa, asuntojen myyntitilanteen kehittyminen ja sen oikein arvioiminen on suurin haaste tässä ajassa, n toimitusjohtaja Ilkka Saari sanoo.

– Asunnot ovat asiakkaille isoja hankintoja, ja rakennusliikkeet pyörivät pienillä marginaaleilla. Yrityksen pitää pystyä tekemään asuntoja, joita asiakas tulee ostamaan mieluummin meiltä kuin kilpailijoiltamme. Pyrimme tekemään laadullisesti, määrällisesti ja hinnallisesti kysyntää vastaavia tuotteita, Saari toteaa.

Materiaalien toimitusajat ovat pidentyneet ja hinnat nousseet. Se on nostanut asuntojen hintoja.

– Voikin kysyä, milloin tulee vastaan se taso, jonka yli asunnonostajat eivät enää halua maksaa, Saari pohtii.

Rakentamisen buumissa isot rakentajat ovat lähteneet myös pientalopuolelle.

– Töitä on ollut riittävästi tarjolla. Ihmisillä on ollut varallisuutta ostaa myös pientaloasuntoja. Kulminaatiopistettä ei ole vielä näkyvissä, mutta kaiketi se joskus tulee. Jos rakentaminen hiipuu, joku ottaa takkiinsa tai joutuu vähentämään. Oleellista on se, kuka saa silloin rakentaa, Saari sanoo.

Rakennusliike Henry Kataja Oy rakentaa omana tuotantona rivi- ja pientaloasuntoja pääkaupunkiseudun kysytyille alueille sekä kerrostaloasuntoja isoille tilaajille kuten Asuntosäätiölle, VVO:lle, Satolle ja YH-Suomelle. Lisäksi yritys tekee sosiaalista asuntorakentamista eri yhteisöille.

Omaa tuotantoa on vuodesta 1987 lähtien yhteensä noin 1 250 asuntoa, ja tilaajille tehtyjä runsas 2 000 asuntoa.

Alan monista yrityksistä poiketen yritys rakentaa kohteensa omilla miehillä.

Työntekijöiden valinnan kriteereitä ovat ammatti- ja kielitaito. Yritys tekee kaiken voitavansa harmaan työvoiman kitkemiseksi kaikilta tasoilta.

Henry Katajan perustama ja omistama 20 vuoden ikään ehtinyt yritys on kasvanut tasaisesti myös 90-luvun taantuman aikana.

Katajan siirtyessä hallituksen puheenjohtajaksi hän palkkasi noin vuosi sitten toimitusjohtajaksi opiskeluajoilta tuntemansa, alan yrityksissä monissa eri tehtävissä ja Henry Katajalla aiemmin suunnittelupäällikkönä työskennelleen Ilkka Saaren.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta