Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) tutkimuspäällikön Tom Ylkäsen mukaan trendi jatkaa kasvuaan myös tulevaisuudessa. Hänen mukaansa tällä hetkellä ei ole näkyvissä mitään sellaista, joka olisi nousemassa tämän ylitse.
Hyvinvointiin uskotaan myös Kalajoella, jossa tänä kesänä avattiin uusi 72-paikkainen kylpylähotelli. Hotellin johtaja Minna Kamunen tietää, miksi hyvinvointipalvelut kiinnostavat.
– Ihmisten arki on niin kiireistä ja stressaavaa, että se näkyy suoraan tällaisten palveluiden käyttämisessä. Ihmiset haluavat satsata itseensä entistä enemmän, Kamunen kertoo.
Uskoa riittää, vaikka Tilastokeskuksen laskelmien mukaan kylpylöiden yöpymiset vähenivät vuonna 2006 vajaalla kahdella prosentilla, kun vuotta aiemmin kylpylöiden kävijämäärät kasvoivat lähes viisi prosenttia.
Koko maassa suomalaisten hotelliyöpymiset kasvoivat kesäkuun aikana yli seitsemän prosenttia, joka MEKin Tom Ylkäsen mukaan on erinomainen luku.
Ylkänen näkee, että kesäajan yöpymisiä lisää nykyisin myös se, että sukulaisvierailuilla ei enää majoituta toisten kodeissa, vaan yöpaikka ostetaan mieluummin hotellista.
Tämä kertoo hyvin siitä, kuinka matkailijoiden vaatimustaso on kasvanut. Lomamökiksi ei käy perusmökki, josta löytyy nukkumapaikka ja ehkä keittomahdollisuudet. Mökin varustelun pitää olla korkeatasoinen.
Kalajoen kaupunginjohtaja Jukka Puoskari ei peittele tyytyväisyyttä, jota tasaisesti kasvava matkailu tuo mukanaan. Kalajoen Hiekkasärkillä matkailu on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun ajan. Viime vuonna alueella rekisteröitiin lähes 200 000 yöpymistä.
Taloudellisesti matkailu ei ole kaupungin tärkein asia, mutta kaupungin imagon suhteen se on elinehto. Siksi siihen myös satsataan. Tällä hetkellä ongelmana on se, että sadat tuhannet matkailijat valloittavat Hiekkasärkät vain kesäkuukausina. Vuodenaikavaihteluiden tasaamiseksi kaupungin päämäärät ovat selvät:
– Viiden vuoden kuluttua meidän matkailumme on ympärivuotista, ja siihen meillä on olemassa jo valmiit suunnitelmat. Yksi niistä on uuden hotellin laajennusosan rakentaminen sekä erilaisten aktiviteettien lisääminen, kuten sauvakävelypuiston rakentaminen alueelle, Puoskari sanoo.
Uuden kylpylähotellin yhteyteen rakennettiin tilat myös Meriluontokeskukselle. Keskuksessa on Metsähallituksen ylläpitämä näyttely, jossa kerrotaan Kalajoen alueen meriluonnosta ja hiekkadyyneistä. Näyttelyn ja tiedon levittämisen kannalta paikan sijainti on erinomainen.
– Meriluontokeskus ei korvaa oikeaa luontokokemusta, mutta se voi toimia porttina luontoon. Samalla se muistuttaa, miten ainutlaatuisesta ympäristöstä Kalajoella on kyse. Uskon, että näyttely innostaa kävijöitämme lähtemään luontoon ja katselemaan sitä avoimin silmin, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sari Airas sanoo.