Kalat loppuu, kaupallinen kalastus kielletään

Etelä-Kiinassa yli miljoona kalastajaa valmistautuu jälleen menettämään tulonsa kertaheitolla, kun kaikki kaupallinen kalastus kielletään Etelä-Kiinan merellä.

Hong Kongilainen kalakauppias

3.6.2007 19:17 | Päivitetty 3.6.2007 13:12

Meri on vaarassa tulla kalastetuksi tyhjiin, ja joka kesä kalastus kielletään jotta kalakannat saisivat mahdollisuuden uusiutua.

Vain tarpeeksi suuria aluksia omistavat kalastajat voivat jatkaa ammattiaan seilaamalla Filippiinien ja Indonesian rikkaille kalavesille. Muut menettävät elantonsa ja joutuvat muuttamaan kotikylistään työn perässä kaupunkeihin.

Kaupallinen kalastus on kielletty nykyisin kesällä myös Kiinan itärannikolla. Siellä kieltoa ei kuitenkaan valvota yhtä tarkasti kuin etelässä.

Kielto on suututtanut kalastajat, joiden mukaan kalakannat eivät ole osoittaneet toipumisen merkkejä vaikka kalastuskielto on ollut voimassa useita perättäisiä kesiä.

Meribiologien mukaan kalakantojen hupeneminen johtuu ainakin osittain myös rannikkovesien saastumisesta. Monin paikoin vesi on jo niin likaista, että kalat ovat lakanneet syömästä muita mereneläviä.

Samalla kalan kysyntä kuitenkin kasvaa koko ajan Kiinan rannikkomaakunnissa. Ihmisillä on enemmän rahaa käytettävänään, ja he syövät yhä enemmän kalaa ja äyriäisiä.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaa perusongelma on se, ettei Kiinalla ole kestävää kalastuspolitiikkaa. Siksi sekä kalastuselinkeinon että kalojen tulevaisuus näyttää Kiinassa synkältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?