Norjalaisyhtiö ostaa Kemira GrowHow'n

Norsk Hydrosta taannoin listautunut lannoiteyhtiö Yara International on ostanut Suomen valtion 30,05 prosentin omistuksen lannoiteyhtiö Kemira GrowHow’sta. Yara tekee ostotarjouksen myös yhtiön lopuista osakkeista.

24.5.2007 14:39 | Päivitetty 24.5.2007 17:03

– Kemira GrowHow’n fosfaattiliiketoiminta ja Yarantyppiliiketoiminnat muodostavat vakaan perustan tulevaisuudelle ja asemoivat yhtiön johtavaksi osaajaksi maailmanlaajuisilla lannoitemarkkinoilla, tiedotteessa sanotaan.

Yara tekee myös pakollisen ostotarjouksen lopuista osakkeista samaan 12,12 euron käteishintaan kappaleelta. Yhteensä Kemira GrowHow’sta tehdyn ostotarjouksen arvoksi tulee näin 671,8 miljoonaa euroa. Yara rahoittaa kaupan kassavaroistaan ja olemassaolevilla luottosopimuksilla.

– Kemira GrowHow’n fosfaattikaivostoiminta, fosforinjatkoprosessointi ja kaupallistaminen täydentävät Yaran nykyistä liiketoimintaa erinomaisen hyvin, toteaa Yaran toimitusjohtaja Thorleif Enger.

Yara on kiinnostunut myös Soklin fosfaattiesiintymän kaupallisesta hyödyntämisestä ja mahdollisesta kaivoksen avaamisesta.

Ostotarjouksessa on 30,7 prosentin preemio verrattuna KemiraGrowHow’n osakkeen eiliseen päätöskurssiin. Kemira GrowHow’n osakkeen korkein kaupankäyntihinta on 10,35 euroa, mihin nähden preemiota on 17,1 prosenttia.

Yara ja Kemira GrowHow eivät odota ongelmia viranomaislupien suhteen. Yhtiöiden hallitukset ovat jo allekirjoittaneet yhdistymissopimuksen.

Kemira GrowHow’n hallitus on hankkinut myös neuvonantajaltaan, investointipankki Lehman Brothersilta lausunnon tarjotun hinnan kohtuullisuudesta ja suosittelee osakkeenomistajille Yaran tarjouksen hyväksymistä.

Kemira GrowHow’lla on fosforikaivos Siilinjärvellä ja tuotantolaitoksiayhteensä kahdeksassa maassa ja noin 2 500 työntekijää. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1,2 miljardia euroa. Yhdistymisen vaikutuksen Kemira GrowHow’n henkilöstöön Suomessa arvioidaan olevan vähäinen, koska yhtiöillä on vähän päällekkäisyyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?