Qualcomm: Nokia vähättelee meidän patentteja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Qualcomm: Nokia vähättelee meidän patentteja

Yksi keskeinen osa Nokian ja Qualcommin välisessä riidassa koskee yhtiöiden patenttien merkityksen arviointia 3G-matkapuhelintekniikassa.

Qualcommin lakiasiainjohtajan Louis Lupinin mielestä Nokia vähättelee yhtiön patenttien merkitystä 3G-puhelimissa.­

3.5.2007 6:01 | Päivitetty 3.5.2007 7:37

Nokia puhuu mielellään 3G-patenttiensa yhteenlasketusta lukumäärästä. Qualcomm puolestaan perustelee 4–5 prosentin korvaustasoaan sillä, että sen patentoima tekniikka on 3G-puhelimissa erittäin tärkeässä asemassa ja useissa muissa patenteissa viitataan sen alkuperäispatentteihin.

– Nokia on tehnyt hyvää työtä rakentaessaan myyttiä, että meidän patenttiemme merkitys 3G-puhelimissa olisi hyvin vähäinen. Se ei pidä lainkaan paikkansa. Meidän tekniikkamme ansiosta puhelimiin on voitu integroida kamera, videonauhuri, mp3-soitin ja multimediaviestit, Qualcommin lakiasiainjohtaja Louis Lupin sanoo.

– Mitään edellä mainittuja ei suunniteltu alunperin kännykkään. Meidän patentoimamme tekniikan ansiosta se oli mahdollista.

Huhtikuun puolivälissä Nokia ilmoitti, että Qualcomm on sen patentoiman teknologian suurin käyttäjä. Lupinin mielestä ei ole mitään näyttöä, että he edes käyttäisivät Nokian patentteja sirusarjoissaan.

– Patenttien tulkinta on hyvin monimutkaista. Patentti on oikeastaan vain sanoja paperilla, joita voidaan tulkita monella tavalla. Pitää vielä erikseen arvioida käytämmekö todellisuudessa Nokian patentoimaa tekniikkaa, Lupin sanoo.

Yhtiöiden välisen lisenssisopimuksen päättyminen koski Lupinin mukaan Nokian oikeutta käyttää Qualcommin patentoimaa tekniikkaa 3G-puhelimissa ja Qualcommin oikeutta käyttää Nokian patentoimaa tekniikkaa sirusarjoissaan.

– Sopimuksen mukaan meillä on oikeus käyttää Nokian patentoimaa teknologiaa ilman patenttimaksuja. Nyt kun sopimus on päättynyt, asia voi muuttua, jos Nokia haluaa haastaa meidät oikeuteen patenttiloukkauksesta.

Kiistan aikana yhtiöt ovat antaneet ristiriitaista tietoa siitä, mikä on Nokian Qualcommille maksama prosenttiosuus 3G-kännyköiden myyntihinnasta.

Nokian mukaan se maksaa Qualcommille alle kolme prosenttia 3G-puhelimiensa myyntihinnoista.Nokian mielestä se on maksanut Qualcommin varhaisimmista patenteista täyden hinnan, jonka jälkeen niistä ei tarvitse enää maksaa.

– On totta, että pienen osan patenteistamme Nokian on täysin maksanut. Jos lasketaan kaikki eri maissa tehdyt patentoinnit, kyse on alle 2 000 patentista, Lupin sanoo.

– Meillä on kuitenkin yli 10 000 myönnettyä patenttia ja arviolta 32 000–34 000 patenttia tekeillä. Nokian täysin maksamat alle 2 000 patenttia ovat siis hyvin pieni osa kaikista patenteistamme. Kyseessä on oikeastaan 300–400 erillistä teknologiapatenttia, joille on haettu patentti useissa eri maissa.

Investointipankki Nomuran riippumattoman selvityksen mukaan Qualcommin patenttien arvo wcdma-tekniikassa on 32 prosenttia ja Nokian 19 prosenttia. Selvityksessä on huomioitu molemmat laskutavat.

– Jos patenteille on osoitettavissa markkina-arvo, se on mielestämme paras keino arvioida patenttien merkitystä, Lupin sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?