Merkit likoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kolumni: Helpot asiat

Tapasin täällä Lontoossa erään projektin yhteydessä englantilaisen mainonnan suunnittelijan, joka kertoi käyneensä Suomessa joitain vuosia sitten.

Antti Öhrling on Contra Groupin hallituksen puheenjohtaja ja matkapuhelinoperaattori Blykin toinen perustaja.

26.4.2007 8:36 | Päivitetty 10.5.2007 15:37

Hän oli töissä trenditoimistossa, ja media oli hänestä kiinnostunut. Olipa joku viikkolehti jopa julkaissut hänestä pääjutun.

Mies oli ollut asiasta innoissaan ja ylpeä, kunnes joku oli laimentanut hänen intoaan kertomalla, että Suomessa on helppo tulla kuuluisaksi.

Viime vaalien voittajat istuvat hallituksessa ja häviäjät ovat löytäneet mainonnasta syyn heikkoon menestykseen. Suomessa tuntuu olevan tosi helppo löytää omiin virheisiin syylliset muualta.

Britanniassa viime viikolla julkistetun tutkimuksen mukaan asuntoneliön keskihinta Lontoossa on 5 700 euroa. Suomessa on tähän verrattuna onneksi vähän helpompaa hankkia oma asunto.

Palvelualalla kilpailu kiristyy jatkuvasti. Avainhenkilöiden ja töiden varastaminen vanhalta työnantajalta on kuitenkin laitonta. Tämä myönnetään nyt myös Suomessa, ja tuomioistuimet langettavat tuomioita vilpillisestä kilpailusta. Suomessa on helppo jäädä kiinni rötöksistään.

EU päätti, että vodkaa saa tehdä melkein mistä vaan, kunhan kertoo sen tuoteselosteessa. Suomessa vodkaa on juotu sukupolvia tosissaan ja tunteella – kyllä se nyt joku raja pitää olla, mistä vodkaa tehdään. Mutta EU:ssa Suomi on helppo sivuuttaa.

Lordi voitti Euroviisut viime vuonna täysin poikkeavalla ja omintakeisella esiintymisellään. Tämän vuoden viisujen isännöintikeskusteluissa on muun muassa pohdittu juontajiemme ääntämistaidon riittävyyttä. Suomessa on helppo kokea alemmuutta.

Motorola kertoi vuosi sitten pesevänsä Nokian markkinaosuustaistossa, vaan toisin kävi. Ääni amerikkalaisessa kellossa on nykyään toinen, kun todellisuus paljastui. Suomalaista osaamista ei ollutkaan helppo voittaa.

Britannian terveydenhuolto ontuu. Kustannukset karkaavat käsistä eikä palvelu parane. En ole tavannut ainuttakaan täällä asuvaa suomalaista, joka ei haluaisi takaisin Suomeen, jos todella tarvitsisi apua. Suomessa on Britanniaan verrattuna helppo saada hyvää hoitoa.

Suomessa on helppo nähdä ongelmia ja unohtaa moni hyvä asia.

Pidetään Suomen lippu korkealla. Siihen on monta hyvää syytä, vaikka helppoa meillä ei koskaan ole ollutkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?