Informaatioteknologia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Simonson: Nokia saattaa ottaa koko patenttisalkkunsa sisällön käyttöön

Nokia otti tänään käyttöön järeät keinot amerikkalaista Qualcommia vastaan yhtiöiden välisessä patenttikiistassa.

5.4.2007 16:58 | Päivitetty 5.4.2007 20:28

Talousjohtaja Rick Simonson sanoi, että Qualcommin koko sirutuotanto jää Nokian patenttien armoille ensi maanantaina, kun yhtiöiden välinen patenttisopimus umpeutuu. Hän uhkasi, että Nokia käyttää koko patenttisalkkunsa sisältöä puolustautuessaan Qualcommin vaatimuksia vastaan.

Sirutuotanto on Qualcommin toinen tukijalka tuhdin patenttisalkun ohella. Yhtiö tarvitsee siruissaan Nokian patentteja.

Nokia puolestaan maksaa Qualcommille matkapuhelintekniikkaa koskevista patenteista, joista on syntynyt riitaa yhtiöiden välille.

Nokia ja Qualcomm näyttävät olevan kaukana uudesta sopimuksesta toistensa patenttien käytöstä. Simonsonin mukaan neuvottelut uudesta sopimuksesta jatkuvat kuitenkin edelleen.

Yhtiöiden välinen kiista on erittäin monimutkainen, sillä sekä Nokia että Qualcomm ovat panneet vireille useita oikeusjuttuja Yhdysvalloissa ja Euroopassa toistensa patenttioikeuksien rikkomisesta.

Kiistat koskevat toisen sukupolven gsm- ja cdma- sekä kolmannen sukupolven wcdma-matkapuhelintekniikoita. Nokia ja Qualcomm tekivät ensimmäisen keskinäisen patenttisopimuksen jo vuonna 1992, kun gsm- ja cdma-puhelimia alkoi tulla markkinoille.

Simonsonin mukaan Qualcommin vanhimmat patenttioikeudet raukeavat maanantaina, jolloin Qualcommille menevien patenttimaksujen osuus putoaa merkittävästi.

Tänään Nokia kertoi kuitenkin maksaneensa Qualcommille 15 miljoonaa euroa 3G-tekniikkaa koskevista patenttilisensseistä.

Suomalaisyhtiö korosti, ettei maksu tarkoita yhtiöiden välisen kiistellyn patenttisopimuksen jatkamista.

Nokian käsityksen mukaan Qualcommin patenttisalkku keskittyy Yhdysvaltoihin, ja sillä on vain vähän tai ei ollenkaan päteviä patentteja maissa, joissa Nokialla on merkittävää 3G-puhelinten myyntiä.

Qualcomm on toista mieltä patenttiensa pätevyydestä.

Kyse myös on suurista rahoista, sillä Nokian on väitetty maksavan jopa viisi prosenttia jokaisen 3G-kännykän hinnasta ulkopuolisille patenttien haltijoille. Nokian tämänpäiväisen ilmoituksensa mukaan osuus on kuitenkin jäänyt alle kolmeen prosenttiin.

Qualcommille menevä rahamäärä on noussut joka tapauksessa satoihin miljooniin euroihin, mikä on merkittävä kustannus jopa Nokian kokoiselle yhtiölle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?