Kolumni: Syökää oman maan mansikoita

Julkaistu: , Päivitetty:

Ihminen laittaa ruokaa kymmenen vuotta elämästään. Ja syö kolmen vuoden ajan. Siinä jo pitäisi olla syytä tarpeeksi, että ruoka on elämän ydinasioita.
Olin ruokaostoksilla, kun viereeni tuli nainen nuuhkimaan lipstikkanippua, jonka hän työnsi nenäni alle.

– Haistatteko mitään, hän kysyi.

– En juuri.

Maustekasvista lähti vain vieno tuoksu. Nainen heitti nipun takaisin hyllyyn ja vannoi käyttävänsä vastedeskin tuttua torikauppiasta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Kalliimpaa se on, mutta on siellä vielä maku tallella.

Geneven kaupoissa saa usein vastaavanlaisia vinkkejä, miltä torilta kannattaa mitäkin ostaa.

Herkuttelijalla ei täällä tarkoiteta yleensä chicki-micki ruokailijaa, joka pikkurilli sojossa nyppii lautaseltaan rehuja.

Muillakin kuin suomalaisilla on traumoja ruuastaan. Saksalaiset ovat keskustelleet tällä viikolla televisiossa ruokakateudestaan Ranskaan päin. Tv-teeman idea on nostaa saksalaisten omanarvon tuntoa gourmet-ruokailijoina.

Lehmänpötsiä, sianmakkaraa ja olutta, ajattelette. Just niin.

Kuten ympäristönsuojelujärjestö Greenpeacen entinen johtaja Thilo Bode sanoi, gourmet-kansallisuuden alku lähtee siitä, että arvostaa omia tuotteita. Jos ostaja ei vaadi, miten elintarviketeollisuus osaisi tuottaa tarpeeseen.

Ei riitä, että tuoteselostuksissa on ynnätty säilöntäaineet ja kalorit. Bode vaatii tuoteselostuksiin selvityksen kanan tai muun lihan tuotanto-oloista. Jos useampi tietäisi, miten eläimet ovat joutuneet elämään, liha jäisi monelta kaupan kylmäaltaaseen.

Makuopettaja ja kulinarismifilosofi Jürgen Dollase syytti, että liha on tukiaisten takia liian halpaa, niin ettei sitä osata arvostaa.

Terveellisesti syöjien maassa Japanissa lihan hinta on kohdallaan: parhaimpien pihvien kilohinta nousee muutamaan sataan euroon. Mutta siellä nautoja syötetäänkin kasvattajan omilla viljaseoksilla ja harjaillaan syömisen jälkeen.

Syökää paikallista ruokaa ja sesongin sapuskoja, mansikoita ei tarvitse saada vuoden ympäri.

Ensin olisi opittava maistamaan ja vielä kertomaan, miltä maku tuntuu.

Dollase sanoi, että kulinaristin pitkä retki lähtee siitä, että on osattava maistaa tuore kasvis ja raaka kala eikä vain lihapadan makua.

Pitää tietää, miten lehmä lypsetään, kokeilla itse ja nähdä, miten maidosta syntyy juusto. Vain niin ymmärtää tämän pitkän ketjun ja oman roolinsa tässä pyörässä.

Jokainen ei saa kanoja takapihalleen, mutta biomunia kaupasta valitsemalla voi vaikuttaa, että niillä riittää kysyntää ja että niiden ruokkijalla riittää murua omankin rinnan alle.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    2. 2

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    3. 3

      Kommentti: Pitäisikö ”työn välttelijöiltä” viedä tuet? Ei mitään hyötyä

    4. 4

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    5. 5

      Veikko Salli, 81, loi roskiksista menestysbisneksen – ”Olen urallani moneen kertaan suistunut ja ylös noussut”

    6. 6

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    7. 7

      Timo Tirroniemi, 62, haki alkupääoman pankin takaoven kautta ja on nyt miljonääri

    8. 8

      3 perhettä kiisteli homepommista, keskimmäinen joutui maksajaksi – ”Tuomioiden takana on paljon inhimillistä kärsimystä”

    9. 9

      Älä osta tätä kalliimpaa asuntoa

    10. 10

      Yrityskaupat poikivat uusia miljonäärejä – kauppaa käydään vilkkaasti tänäkin vuonna

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    2. 2

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    3. 3

      3 perhettä kiisteli homepommista, keskimmäinen joutui maksajaksi – ”Tuomioiden takana on paljon inhimillistä kärsimystä”

    4. 4

      Työttömyystuki yli 8 600 e/kk – ”Heitä on muutama Suomessa”

    5. 5

      Kommentti: Pitäisikö ”työn välttelijöiltä” viedä tuet? Ei mitään hyötyä

    6. 6

      Veikko Salli, 81, loi roskiksista menestysbisneksen – ”Olen urallani moneen kertaan suistunut ja ylös noussut”

    7. 7

      Kommentti: 10 sytykettä seuraavaan finanssikriisiin

    8. 8

      Viljami, 15, puhdistaa vanhoja golfpalloja ja myy ne voitolla – ”Olen suunnitellut jo vähän laajentamistakin”

    9. 9

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    10. 10

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

    2. 2

      Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

    3. 3

      Työpaikan ”pakkohaku” kostautui Kirsille, 41 – unelmatöihin ei ollut enää asiaa

    4. 4

      Vuorolisiä jopa 1 460 €/kk – näissä ammateissa tienataan eniten lisillä

    5. 5

      Työttömyystuki yli 8 600 e/kk – ”Heitä on muutama Suomessa”

    6. 6

      42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

    7. 7

      Leski maksoi vuosia asuntolainaa, talo oli puolison nimissä – talouskoulutus on pelastanut jo 17 taloa pakkomyynniltä

    8. 8

      Uutuuskirja: Kirsti Paakkasen omaisuus Suomen lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

    9. 9

      Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

    10. 10

      Viljami, 15, puhdistaa vanhoja golfpalloja ja myy ne voitolla – ”Olen suunnitellut jo vähän laajentamistakin”

    11. Näytä lisää