Varainkerääjät voittivat nettikiistan

Käräjäoikeus päätti tänään, että yhdistykset saavat kerätä lahjoituksia verkossa ilman erillistä lupaa. Syytetyn EFFI ry:n Ville Oksanen on tyytyväinen päätökseen.

EFFI ry:n Ville Oksanen toivoo selkeää ohjeistoa siitä, miten lahjoitusmahdollisuudesta voi kertoa ilman lupamenettelyä.

31.1.2007 17:14 | Päivitetty 31.1.2007 21:13

Electric Frontier Finland (EFFI) voitti sen hallituksen jäseniä vasdtaan nostetun syytteen laittomasta rahankeruusta.

Päätös on ennakkotapaus ja tarkoittaa sitä, että yhdistykset voivat julkaista nettisivuillaan tilinumeronsa ja ilmoituksen lahjoitusten vastaanotosta.

Syyttäjällä oli sisäasianministeriön virkamiesten lausunto, jonka mukaan tilinumeron ilmoittaminen netissä olisi automaattisesti rahankeruuta.

Ministeriö olisi halunnut tehdä varojen keräämisestä luvanvaraista toimintaa.

EFFI ry:n puheenjohtaja Tapani Tarvaisen mielestä päätös on voitto kansalaistoiminnalle ja sananvapaudelle internetissä. 

Jos syytteitä ei olisi kumottu, olisi satojen muidenkin yhdistysten varainkeruu julistettu laittomaksi. Syyttäjä vaati netissä kerättyjen rahojen luovuttamista valtiolle.

– Muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton varat olisi siten kerätty takaisin ja lahjoitettu valtiolle, kertoo EFFI ry:tä puolustanut asianajaja Mikko Välimäki

– Se oli ainoa järkevä päätös. Sisäministeriö oli väärässä, kun se tulkitsi lain niin laajasti, sanoo EFFI ry:n Ville Oksanen.

Oksanen toimi EFFI ry:n puheenjohtajana, kun poliisille tehtiin ilmianto yhdistyksen varainkeruutoiminnasta kesällä 2005.

Päätös ei koske esimerkiksi sähköpostitse suoritettavaa rahankeräystä tai muita aktiivisesti yleisöön vetoavia kampanjoita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?