Wahlroos tiukkana - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Wahlroos: Älkää pelätkö ulkomaisten talo-ostoja

Björn Wahlroosin mielestä ulkomaisia kiinteistöostoja ei tarvitse pelätä.

Björn Wahlroosin mielestä ulkomaisia kiinteistöostoja ei tarvitse pelätä.

Julkaistu: 14.12.2006 20:53, Päivitetty 15.12.2006 9:13

Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos muistuttaa, että toisin kuin työpaikkoja, niin kiinteistöjä ei voi Suomesta viedä mihinkään.

Luja-Yhtiöiden Lujan rakennuttamisen päivillä puhuneen Wahlroosin mielestä globalisaatio on muuttanut kiinteistösijoittamisen Suomessa aiempaa tehokkaammaksi.

Wahlroosin mukaan Suomen kiinteistömarkkinoilla on turha pelätä globalisaatiota. Kiinteistöt ovat Suomessa ja pysyvät, omistaa ne sitten suomalainen tai kansainvälinen sijoittaja.

– Varsinkin suurten kaupunkien ympäristössä kansainvälinen pääoma on tullut merkittäväksi kauppakeskus- ja hotellikiinteistöjen sekä suurempien kehitysprojektien sijoittajaksi ja rahoittajaksi. Tästä on syytä olla iloinen.

Wahlroos muistutti päivillä, kuinka tehotonta kiinteistösijoittaminen Suomessa oli vielä 80-luvulla. Esimerkiksi hän nostaa Hermeksen kiinteistön Helsingissä Aleksanterinkadulla.

– Sen omisti Helsingin Osakepankki, kunnes sillä tuli pieni kupru valuuttakauppaan ja kiinteistö myytiin. Tuona aikana kiinteistöt kuuluivat laiskaan pääomaan. Niissä oli piiloarvoja ja ne lojuivat jonkin firman taseessa, kunnes tuli jokin erityinen syy nostaa ne esiin.

Sääntelyn vapautuminen ja pääomien vapaa liikkuvuus maailmalla toi tilanteeseen muutoksen. Kiinteistöpääoma muuttui laiskasta ahkeraksi.

– On tärkeää, että globalisaation kautta kiinteistöpääoman käyttö on tehostunut ja riskikontrollikin on toista luokkaa kuin mitä se oli ennen. Olemme saaneet paljon paremman tuoton niille pääomille, jotka ovat kiinteistöissä kiinni.

– Markkinat ovat kehittyneet, niiden likviditeetti on verrattomasti parempi ja kiinteistöjen hinnoittelu on jotain aivan muuta, kuin mitä se oli 15 vuotta sitten, sanoo Wahlroos ja muistuttaa myös kiinteistöbisnekseen sopivien rahoitusmallien kehittymisestä.

Suomessa toimii jo yli 40 ulkomaista kiinteistösijoittajaa. Kiinteistökonsulttiyhtiö Catella arvioi, että ulkomaisten osuus Suomessa tehtävistä isoista kiinteistökaupoista nousee tänä vuonna ennätykseen.

Tänä vuonna tehtyjä isoja kansainvälisten sijoittajien ostoja Suomesta ovat olleet esimerkiksi Kampin kauppakeskus ja Kapiteelille kuuluneet hotellit.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta