Piraatteja vastaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kännykkäyhtiöt taistelevat luvattomia kopioita vastaan

Elokuussa tullin haaviin jäi 700 laatikkoa väärennettyä elektroniikkaa, jotka olivat matkalla Kiinasta Venäjälle.

Elokuussa tullin haaviin jäi 700 laatikkoa väärennettyä elektroniikkaa, jotka olivat matkalla Kiinasta Venäjälle.

Julkaistu: 26.11.2006 11:45, Päivitetty 26.11.2006 11:34

Matkapuhelinyhtiöt käyvät kovaa kisaa merkkiensä varjelemiseksi. Nokialla on ollut tuoteväärennösten vastaista toimintaa kymmenen vuotta ja Sony Ericssonilla kaksi vuotta.

Yhtiöt ovat huolissaan oikeudenhaltijoina merkkiensä luotettavuudesta: jos piraattituotteet pääsevät valtaamaan markkinat, ei tuotteen merkillä ole enää väliä.

Sony Ericssonin asiamies Suomessa on asianajaja Hanna-Maija Elo, joka saa ilmoituksen heti, kun tulli nappaa Sony Ericssonia apinoivaa elektroniikkaa. Tämän jälkeen Elolla on kymmenen päivää aikaa joko sopia, yleensä venäläistilaajan kanssa, väärennettyjen tuotteiden hävittämisestä tai esimerkiksi tehdä tullille rikostutkintapyyntö tuoteväärennyksestä, mikä pysäyttää lastin vaikkapa Helsinki-Vantaan lentorahtiin.

- Tutkinta harvoin etenee juuri minnekään näissä kauttakulkutapauksissa, joissa on osapuolina venäläisiä tilaajia ja kiinalaisia valmistajia, Elo kuvaa.

Rikosoikeudellisen vastuun lisäksi tuotemerkkioikeuden loukkaajat pyrkivät välttämään yleensä myös yhtiöiden vahingonkorvausvaateet.

Tavaramerkkioikeuden loukkaajan pitäisi vastata kaikista lastin hävittämiseen, pysäyttämiseen ja varastointiin liittyvistä kuluista, jotka voivat nousta helpostikin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Sony Ericssonin tanskalainen tuoteväärennösasiantuntija Ken Bonefeld Nielsen uskaltaa jopa sanoa, että monikansallisilla yhtiöllä on varaa menettää rahaa tuoteväärennöksen vastaisessa toiminnassa.

- Emme tietenkään pidä rahan haaskuusta, mutta kyse on globaalista ongelmasta. Joku voi loukkaantua pahoin piraattiakun räjähtäessä, ja se todella tekisi hallaa merkillemme ja maineellemme, vaikka kaikki tietäisivät, ettei kyse ole meidän omasta tuotteesta.

Nokialla pohdinta on samansuuntaista.

- Kaikilla on samanlaiset ongelmat alasta riippumatta, eikä brändille aiheutuvaa vahinkoa voi oikein kukaan mitata, sanoo Nokian IPR-manager Kari Rönkkö.

Elokuussa tullin haaviin jäi poikkeuksellisen suuri erä väärennettyä elektroniikkaa: 700 laatikkoa oli matkalla Kiinasta Venäjälle. Laatikoista löytyi 60 000 väärennettyä matkapuhelimen lisävarustetta: latureita, kuulokkeita, akkuja ja kaiuttimia.

Asiantuntijoiden mukaan ainakaan toistaiseksi väärentäjät eivät ole onnistuneet tuottamaan kokonaista kännykkäkopiota.

Tuoteväärentäjät iskevät yleensä markkinajohtajiin, joten elokuisen takavarikon piraateista noin kolmannes oli Nokian merkillä varustettuja.

Tuoreimmat osastosta