Maailman pohjoisin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ikea-huuma alkaa rajakaupungissa

Ikealla on Suomessa myymälät Espoossa ja Vantaalla.

Ikealla on Suomessa myymälät Espoossa ja Vantaalla.

Julkaistu: 15.11.2006 7:11, Päivitetty 16.11.2006 15:53

Kaksoiskaupungin Ikea Tornion ja Haaparannan rajalla hakee 1–1,5:tä miljoonaa asiakasta vuosittain.

Haaparannassa Ikean aloitusta on juhlittu erilaisin tapahtumin jo ennakkoon. Keskiviikkoaamulle riittää ohjelmatarjontaa yli kahdeksi tunniksi ennen uuden tavaratalon ovien avautumista. 

Molempien rajakaupunkien hotellikapasiteetti on täynnä ja huhut venäläisten bussimatkaajien invaasiosta liikkuvat kaupungeissa sitkeänä.

–10 000 kävijän määrä vaikuttaa realistiselta, jos ilma pysyy hyvänä, toteaa Haaparannan kaupungin tiedottaja Anita Lundström. Ostosbussimatkaajien määristä liikkuville huhuille hän naurahtaa, mutta tietää, että muun muassa hotelli- ja ravintolapalveluiden kysyntä on tulevalle viikonvaihteelle ollut rajua.

Ikean rakentamispäätös puolitoista vuotta sitten nostatti Tornionjokilaakson elinkeinoelämän uuteen kukoistukseen. Uusia yrityksiä on perustettu yli 200 ja lisää on tulossa, kunhan molemmin puolin rajaa suunnitellut uudet ostoskeskuksen saadaan valmiiksi.

Haaparannassa uuden ostoskeskuksen rakentaminen alkoi tällä viikolla, Tornion puolella työt käynnistyvät ensi vuoden puolella. Majoitustilaa aiotaan ensi vuonna rakentaa molemmin puolin rajaa lisää niin, että nykyinen parin sadan huoneen määrä nousee 700:ään.

Ikea on suuri mahdollisuus. Sen imussa vanha Tornionlaakson kauppakeskittymä on elpymässä uuteen kukoistukseen, ovat kaupunginisät molemmin puolin rajaa julistaneet jo toista vuotta. Tornion yrittäjien puheenjohtaja, Autopalvelu Ojanperä Oy:n toimitusjohtaja Arvi Ojanperä odottaa Ikean vetoapua toiveikkaana ja positiivisena.

–Onhan tämä iso tilaisuus meidän kaikkien kasvattaa asiakaskuntaa. Ikean kokoinen kauppajätti ei ole tehnyt harhaiskuja, vaan sen laskelmat asiakasvirrasta ja sen jakautumisesta ovat osoittautuneet onnistuneiksi.

Torniolaisten yritysten ilmoittelu on ollut pohjoiskalotin alueelta Oulun seudulle asti vilkasta viime viikot.

Yhteistä markkinointikampanjaa ei saatu aikaiseksi, mutta yrittäjät pienistä isoihin ovat satsanneet markkinointiin ennen ”suurta päivää.”

Ikea viettää avajaisiaan keskiviikosta sunnuntaihin. Liikenteen odotetaan ruuhkautuvan jo keskiviikkona, sillä kaupungeissa on meneillään paljon rakennustöitä, jotka voivat vaikeuttaa ostosmatkaajien liikkumista.

Linja-autoyritykset muun muassa Oulussa ovat varautuneet Ikea-ilmiöön. Vuosikymmenten takaiset rasvamatkat ovat tulossa uudelleen, sillä tilausajojen kysyntä Haaparannalle on ollut suurta. Kolme Oulun suurinta bussiyritystä aloittaa Ikea-matkat viikon kuluttua.

Esimerkiksi Pohjolan Turistiauto kuskaa bussillisen väkeä Ikeaan ensi viikolla joka toinen päivä. Koskilinjat suuntaan joulukuussa keskimäärin kolmen bussin voimin joka lauantai rajakaupunkien ihmeisiin.

Ikea tavoittelee Haaparannan-Tornion myymäläänsä 1–1,5 miljoonaa asiakasta vuosittain. Ketjun kokemusten mukaan 60 prosenttia kävijöistä asioi alueella viikonloppuisin. 10 prosenttia Ikea-matkaajista käyttää paikallisia ravitsemus- ja majoituspalveluja. Ikean kokemusten mukaan asiakkaita saapuu kolmen tunnin ajomatkan päästä, varsinkin pohjoisessa, jossa palvelujen perässä on totuttu muutenkin matkaamaan.

– Tämä tarkoittaa tasaisen taulukon periaatteella sitä, että asiakkaiden määrä viikonloppuisin kasvaa 10 000–14 000 henkilöllä. Tornion ja Haaparannan yhteinen asukasluku jää alle 35 000, kolmanneksen lisäys väkimäärään joka viikonloppu on pelkästään positiivinen asia niin yrittäjille kuin koko talousalueelle. Eiköhän huonekaluostajia livahda meidänkin yrityksiimme, Ojanperä hymyilee.

Ojanperän ja hänen edustamansa yrittäjien järjestön mielessä on myös huolenaiheita. –Ikean imussa euroista ja kruunuista tulee ennen kokematon taistelu.

Esimerkiksi Ojanperä ottaa sen, että kahden olemassa olleen urheiluliikkeen rinnalle on tullut kaksi uutta yrittäjää. Myös lahjatavara- ja sisustusyrittäjien määrä on moninkertaistunut.

- Mahdollisuuksiin on tartuttava, mutta meidän on myös mietittävä alueen tulevaisuutta. Paikallisina yrittäjinä me työllistämme paikallisia ja maksamme tänne yhteisöverot toisin kuin isot kansalliset tai kansainväliset ketjut. Nyt on myös selvästi nähtävillä, että osapäiväinen työ on yleistymässä, Ojanperä listaa pohdittavaa.

Ojanperä virnistää leveästi odotelleessaan avajaispäivän iltaa.

– Se nyt ainakin on varmaa, että Tornion Alko on taas joulukuussa valtakunnan kärjessä myyntitilastossa, kun norjalaiset ja ruotsalaiset isännät hakevat edullisemmat joulujuomansa Suomen puolelta.

Tuoreimmat osastosta