SDP heräsi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SDP heräsi yrityksille, jätelaista miljoonalasku

Julkaistu: 25.10.2006 18:26, Päivitetty 25.10.2006 19:53

Hallitus joutunee torstaina äänestämään jätelain osauudistuksesta. Demariministeri Susanna Huovinen aikoo pyytää esityksen pöydälle, koska nykymuodossaan ehdotus nostaisi kotitalouksien ja yritysten jätelaskua kymmenillä miljoonilla.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r.) on tuomassa esityksen hallituksen käsittelyyn jo kolmatta kertaa, eikä SDP:n ministeriryhmä edelleenkään hyväksy esitystä.

SDP:n mielestä koko hankkeessa olisi syytä odottaa jo valmisteilla olevaa jätelain kokonaisuudistusta. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen mukaan pelkona myös on, että nykymuodossaan esitys nostaisi kotitalouksien ja yritysten jätelaskua jopa kymmenillä miljoonilla euroilla vuodessa.

Esityksen ovat aiemmin pyytäneet pöydälle toukokuussa työministeri Tarja Filatov (sd.) ja viime viikolla Huovinen.

Lakiesityksessä ehdotetaan tarkempia säädöksiä siitä, mistä toiminnoista peräisin olevia jätteitä pidetään asumisjätteisiin rinnastettavina jätteinä, joiden jätehuollosta kunta vastaa. Vastuu kaupan ja yksityisen palvelusektorin jätehuollon järjestämisestä siirtyisi kunnilta tämän jätteen tuottajille.

Lisäksi täsmennettäisiin, että asumisessa syntyvä ja siihen rinnastettava jäte on toimitettava kunnan osoittamaan paikkaan.

SDP:n ministereiden toimet voidaan nähdä myös vastavetona sille, että RKP ja keskusta venkoavat yt-lain hyväksymisessä.

Tuoreimmat osastosta