Teollisuus vastustaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hassi ja Myller huolissaan spermasta

Spermanäytteet olisivat laadukkaampia, jos tiettyjä kemikaaleja rajoitettaisiin, uskoo Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta.

Spermanäytteet olisivat laadukkaampia, jos tiettyjä kemikaaleja rajoitettaisiin, uskoo Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta.

Julkaistu: 10.10.2006 16:56, Päivitetty 10.10.2006 17:05

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan jäsenet Satu Hassi ja Riitta Myller ovat huolissaan sperman laadun heikkenemisestä kemikaalialtistusten takia.

– Spermaa heikentävät phalaatit on kielletty jo lasten leluissa muutama vuosi sitten, mutta niitä saa olla muualla pehmennysaineena, sanoo Myller.

Markkinoilla on heidän mielestään paljon kemikaaleja, joilla epäillään olevan vaikutusta sperman laatuun.Tänään parlamentin ympäristövaliokunta vei kuitenkin äänestyksessään eteenpäin EU:n kemikaaliasetusta tavalla, joka parantaa kansalaisten terveyttä.

Parlamentti ryhtyy nyt ajamaan enemmistön voimalla läpi vaatimustaan, että teollisuuden on aina korvattava vaaralliset kemikaalit, jos on olemassa tarjolla turvallisempi vaihtoehto.Teollisuus ei saisi käyttää sosioekonomisia syitä perusteluina vaarallisille kemikaaleille, mitä ministerineuvosto on vaatinut.

Euroopan kemianteollisuus onkin erittäin pettynyt ympäristövaliokunnan kantaan. Se pelkää kemikaaliasetuksesta syntyvän niin suuret kustannukset, että se vaarantaa koko alan tulevaisuuden.KPMG:n arvion mukaan teollisuudelle syntyy 2,3 miljardin euron kustannukset 11 vuoden aikana. Kemikaalien jatkokäyttäjien kustannukset ovat puolestaan 3–4 miljardia euroa.

Myller ja Hassi uskovat kemikaaliasetuksen hyödyt kuitenkin huomattavasti kustannuksia suuremmiksi.Euroopan komissio arvioi, että terveyssäästöt nousevat 50 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.– Tämä on yleisesti hyväksytty arvio. Lontoon yliopisto on arvioinut terveyssäästöt jopa 283 miljardiksi euroksi, sanoo Myller.

Tuoreimmat osastosta