Parlamentti vauhdittaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Parlamentti pani vauhtia kemikaalivirastoon

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajan Satu Hassin mukaan kemikaaliasetus edistää terveydensuojelua.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajan Satu Hassin mukaan kemikaaliasetus edistää terveydensuojelua.

Julkaistu: 10.10.2006 14:22, Päivitetty 10.10.2006 18:44

EU:n kemikaaliviraston toiminnan käynnistyminen Helsingissä ensi vuoden aikana sai tänään lisävahvistusta Euroopan parlamentissa. Parlamentin ympäristövaliokunta pani nimittäin vauhtia EU:n kemikaaliasetukseen, jonka hyväksyminen on edellytys viraston synnylle.

Ympäristövaliokunta antoi äänestyksessä vahvan tuen raportööri Quido Sacconin muutosesityksille, jotka merkitsevät ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Satu Hassin mukaan parannusta terveydensuojelun kannalta.Sacconi on Hassin mukaan ehdoton sen suhteen, että vaaralliset kemikaalit pitää korvata turvallisimmilla aina silloin, kun vaihtoehto on olemassa.

Sacconi voi nyt aloittaa saamansa vahvan selustan turvin kompromissineuvottelut Suomen johtaman EU:n ministerineuvoston kanssa.Hassi pitää erittäin todennäköisenä, että neuvosto ja parlamentti pääsevät kemikaaliasetuksesta sopuun jo ennen parlamentin toista äänestystä marraskuussa.– Vaikka en voi päätäni pistää pantiksi, niin pidän kuitenkin aika suurena todennäköisyyttä sovun syntyyn. Ministerineuvostolla on joka tapauksessa voimakas intressi saada käsittely loppuun tänä syksynä, uskoo Hassi.

Jos parlamentti ja ministerineuvosto joutuvat sovitteluun, se tapahtuisi vasta ensi vuoden puolella ja viivästyttäisi kemikaaliasetuksen voimaan tuloa kuukausikaupalla.Suurin syy hidastumiseen olisi tuolloin iirin kieli, josta tulee ensi vuoden alussa yksi EU:n virallisista kielistä.Asetus ei astu nimittäin voimaan, ennenkuin se on käännetty kaikille virallisille kielille. EU:n palkkalistoilla ei ole riittävästi iirin kielen kääntäjiä, jotka kykenisivät muuttamaan yli 600 sivuisen asetustekstin Irlannin muinaiskieleksi.Jos sopu syntyy tämän vuoden puolella, kaikki kieliversiot ovat jo olemassa.

Kemikaalivirastoa ei voida perustaa, ennenkuin asetus on voimassa. Se hallinnoi arviolta vajaan 30000 kemikaalin rekisteröintiä, arviointia ja lupien myöntämistä koskevaa REACH-järjestelmää.Järjestelmä velvoittaa valmistajia ja maahantuojia ensin rekisteröimään ja sitten testaamaan kaikki kemikaalit, joita yritys myy yli tonnin vuodessa.Kaikkein vaarallisimmilta aineilta vaaditaan myyntilupa ennen markkinoille pääsyä.