Katainen karsisi kolmikantayhteistyön valtaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katainen karsisi kolmikantayhteistyön valtaa

Palkansaajien ostovoimaan liittyvien kysymysten ulkopuolella olevat asiat tulisi Jyrki Kataisen mielestä jättää poliittisille päätöksentekijöille.

Palkansaajien ostovoimaan liittyvien kysymysten ulkopuolella olevat asiat tulisi Jyrki Kataisen mielestä jättää poliittisille päätöksentekijöille.

Julkaistu: 9.6.2006 8:10, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei hyväksy vaatimusta, että puolueiden tulisi ennen eduskuntavaaleja kertoa näkemyksensä työmarkkinaosapuolten kolmikantayhteistyön jatkamisesta. Kataisen mukaan kokoomus ei aio antaa tällaista valtakirjaa, jos tietoa sopimuspolitiikan sisällöstä ei ole.

Katainen sanoo Karjalaisen haastattelussa tukevansa hedelmällistä kolmikantayhteistyötä, mutta asettaa samalla useita reunaehtoja. SAK:n tulisi Kataisen mielestä luopua solidaarisesta palkkapolitiikasta, koska se johtaa työpaikkojen siirtymiseen pois Suomesta.

Päätöksenteko liikenne- ja koulutusmäärärahoista on Kataisen mukaan siirtynyt pois demokraattisesta päätöksentekokoneistosta.

Katainen katsoo, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) punamultahallituksen aikana hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen työnjako on hämärtynyt. Palkansaajien ostovoimaan liittyvien kysymysten ulkopuolella olevat asiat tulisi Kataisen mielestä jättää poliittisille päätöksentekijöille.

Kataisen mukaan kokoomus ei aio suostua "näin tiukkaan syleilyyn" työmarkkinajärjestöjen kanssa.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) vaati alkuviikosta puolueita esittämään näkemyksensä työmarkkinaosapuolten kolmikantayhteistyön jatkamisesta ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.

Ihalaisen mukaan palkansaajilla on oikeus saada tietoa siitä, millaisen talous- ja työmarkkinapoliittisen linjan uusi hallitus omaksuu ja haluaako se sitoutua kolmikantayhteistyöhön.

Tuoreimmat osastosta