Laajentumista uusille alueille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elisan islantilaisomistaja hakee jo uusia sijoituskohteita

Islantilaisen Thor Björgólfssonin Suomen sijoitusten arvo on noussut jo yli 400 miljoonaa euroa. Hän on Elisan suurin omistaja ja Suomen valtion jälkeen Finnairin suurin omistaja.

28.3.2006 11:11

Thor sanoo, etteivät Suomen sijoitukset jää tähän. Hän etsii koko ajan uusia sijoituskohteita ja miettii laajentumista uusille alueille. Suomesta hänellä ei ole sovittuna vielä mitään varmaa konkreettista, mutta hän pitää silmänsä auki.

– Olen avoin kaikille uusille ideoille. Uudet ajatukset voivat tulla vaikka lounaspöydän ääressä.

Thorin sijoitukset ovat tähän asti keskittyneet lääketeollisuuteen, teleyrityksiin ja finanssialaan. Seuraavaksi hän laajentaa öljyteollisuuteen ja vaihtoehtoisiin energialähteisiin.

– Kuukauden kuluttua tulen ulos näissä sijoituksissa, Thor lupaa.

Hän näkee energiassa ja erityisesti vaihtoehtoisissa raaka-aineissa, kuten etanolissa, paljon mahdollisuuksia.

– Öljyn hinta pysyy edelleen korkealla, mikä tarkoittaa sijoittajan kannalta sitä, että omistuksen arvo pysyy korkealla tasolla. Tämän lisäksi vaihtoehtoisten energianlähteiden arvo nousee koko ajan.

Lääketeollisuus ja teleala mielikohteita

Islantilaisen mielikohteille, lääketeollisuudelle ja telealalle, ovat yhteistä suuret kassavirrat ja korkeat liikevoittoluvut. Lisäksi yritysten omistus on hajautunut.

– Ne eivät ole Pepsi Colan tapaisia yrityksiä, Thor toteaa.

Islantilaisen suursijoittajan tyylinä on tulla rivakasti markkinoille ja haukata heti suuri pala yrityksen omistusta. Näin hän pyöritti viime vuonna Suomen telealaa, jossa lopputuloksena oli se, että hän on Elisan suurin omistaja reilun kymmenen prosentin osuudella.

Thorin tyyliin kuuluu se, ettei hän pyri suoraan hallitustyöskentelyyn. Hän haluaa vaikuttaa aktiivisena omistajana ja asioi suoraan yhtiön johdon kanssa.

– Ennen rakensin tehtaita, mutta nyt rakennan bisnestä, Thor viittaa uransa alkutaipaleeseen Venäjän panimoteollisuudessa.

Ei pikavoittoja

Pikavoittojen perässä Thor ei juokse. Hän sanoo, että hän voi pysyä yhtiöissä sijoittajana kahdeksasta kymmeneen vuoteen.

– Kun yksi omistaja aktiivisena pyrkii vaikuttamaan yhtiön arvoon ja osakekurssiin, siitä hyötyvät kaikki muutkin osakkeenomistajat. Haluan toimia siltana yritysjohdon ja osakkeenomistajien välillä.

Hän sanoo, ettei seuraa päivän osakekursseja. Häntä kiinnostavat toimialojen suuret kehityslinjat.

– En aamulla tuijota lehdestä pörssikursseja. Siinä menisi vain pää sekaisin, kun yhtenä aamuna osakekurssi on reilussa nousussa ja seuraavana päivänä rajussa laskussa.

Useissa maissa telealaa

Telealalle Thor sukelsi kolme vuotta sitten. Hänellä oli ennen Suomea sijoituksia muun muassa Turkissa, Bulgariassa, Kreikassa ja Puolassa.

Telealassa Thoria kiinnostavat nopeat muutokset niin tekniikassa kuin koko yrityskentässäkin. Thoria kiinnostaa nyt, mitä uutta nopea laajakaista ja kolmannen sukupolven verkot tuovat alalle.

Suomea Thor pitää tiennäyttäjänä niin hyvässä kuin pahassakin. Suomessa monet gsm-ilmiöt olivat ensimmäisenä maailmassa ja käyttäjien sadan prosentin penetraatio rikkoutui ensimmäisenä. Suomi on joutunut kokemaan kovaa viranomaissäätelyä ja raju hintakilpailu vei operaattorit henkihieveriin.

– Vuosi sitten täällä oli todella kova tilanne. Miten Suomen teleala toipui ja toimiala lähti nousuun, niitä kokemuksia voi käyttää muualla oppina.

Elisasta lisää kasvua

Elisasta Thor hakee lisää kasvua.

– Selvää on, ettei Suomen sisämarkkinoilla ole Elisassa kasvua. Elisan täytyy laajentua ulkomaille.

Hän lisää, että Pohjoismaiden suurista operaattoreista Elisa on ainoa yhtiö, joka on jättäytynyt kotimarkkinoille. Elisalla on vain Virossa pientä toimintaa.

TeliaSonera, Telenor ja TDC ovat perustaneet tytäryhtiöitä ulkomaille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?