Ikean-perustaja täyttää 80 ja venyttää penniä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ikean-perustaja täyttää 80 ja venyttää penniä

Julkaistu: 27.3.2006 8:10, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Huonekaluketju Ikean perustaja ruotsalainen Ingvar Kamprad täyttää torstaina 80 vuotta. Amerikkalainen aikakauslehti Forbes on nostanut hänet maailman rikkaimpien listalla kuudennelta tilalta neljänneksi. Lehti arvioi Sveitsissä jo lähes 30 vuotta asuneen Kampradin omaisuuden arvoksi 23 miljardia euroa.

Vetäytyvä ja vaatimaton Kamprad antoi syntymäpäivänsä kunniaksi harvinaisen haastattelun Sveitsin televisiolle.

Kamprad matkustaa lentokoneessa turistiluokassa, etsii ilmaista parkkipaikkaa noin 15-vuotiaalla Volvollaan ja leikkauttaa hiuksensa vaimollaan Margaretella, koska sveitsiläisparturit ovat hänen mielestään liian kalliita. Ikean työntekijöitä hän kehottaa kirjoittamaan paperin molemmille puolille.

- Ikean idea on palvella niitäkin ostajia, joilla on vähän rahaa. Meidän on pidettävä kulut alhaalla, Kamprad perusteli.

Kamprad aloitti 1943 pienen postimyyntiyhtiön Ikean, jonka nimen hän otti oman nimensä alkukirjaimista ja syntymäpaikastaan Elmtarydistä sekä -kylästä Agunnarydistä. 50-luvulla hän keskittyi huonekaluihin. Nyt 231 liikettä on hajautunut 33 maahan, työllistää miltei 100 000 työntekijää ja saavuttaa lähes 15 miljardin euron liikevaihdon.

Toisen maailmansodan aikana Kamprad kuului Ruotsin natseihin, minkä hän on jälkeenpäin sanonut olleen elämänsä suurimman tyhmyyden.

Hänellä on noin 40-vuotiaat kolme poikaa ja tyttö, joihin hänellä on hankalat suhteet, mutta jotka ovat Ikealla töissä.

Pohjoismaisuudesta Kampradille on jäänyt Sveitsin vuosikymmeninäänkin pinttynyt tapa tarjota jouluglögiä.Viime viikolla hän oli harvinaisesti esillä Sveitsin lehdissä, kun lahjoitti yli 300 000 euroa Lausannen koululle, jossa hänen poikansa opiskeli.

Länsisveitsissä lähellä Lausannea asuva päivänsankari on kieltänyt syntymäpäivänään onnentoivotukset, eikä juhli julkisesti.

- Minulla on vielä paljon hommia, Kamprad sanoi.

Tuoreimmat osastosta