Hallitusremontti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Elisan ulkomaiset omistajat moukaroivat hallitusta

Elisa pistää hallituksensa täysremonttiin ulkomaisten suursijoittajien vaatimuksesta. Suuret institutionaaliset sijoittajat ovat vaatineet teleyhtiöön pienempää ja tiiviimpää hallitusta, joka pystyy reagoimaan nopeasti markkinoiden muutoksiin.

22.3.2006 12:38

– Kahdeksanhenkistä hallitusta ei ole muilla kuin Nokialla. Hallitusta on hankala saada nopeasti koolle. Teleala kasvaa seuraavina vuosina rajusti. Pitäisi pystyä nopeasti keksimään ja päättämään uusista jutuista, ulkomaisen sijoittajan edustaja sanoo.

Pääomistajat esittävät ensi maanantaina kokoontuvalle yhtiökokoukselle, että hallitusjäsenten lukumäärä kutistuu kahdeksasta viiteen.

Ulkomaiset sijoittajat haluavat lisäksi perustaa Elisaan johdon kannustusjärjestelmän. Optio-ohjelma olisi sidottu yhtiön tuloksentekokykyyn. Optiopalkkioita saisivat hallitusjäsenten lisäksi yhtiön toimiva johto.

Jatkajia riittää

Pääomistajat esittävät, että Elisan hallituksesta jatkavat Mika Ihamuotila, Pekka Ketonen, Lasse Kurkilahti, Matti Manner ja Ossi Virolainen.

Elisan jättävät hallituksen puheenjohtaja Keijo Suila sekä hallituksen jäsenet Matti Aura ja Jussi Länsiö. Sivuun siirtyvät vakuuttavat, että he lähtevät yhtiöstä omasta tahdostaan.

– Ilmoitin jo tammikuussa jättäväni Elisan hallituksen, kun sain tietää, että olen ehdolla Nokian hallitukseen, Keijo Suila perustelee.

Nokian lisäksi Suila aikoo keskittää tarmonsa Keskon hallitustyöskentelyyn. Häntä on ehdotettu jatkamaan Keskon hallituksessa.

Hallituksen supistaminen

Hallituksen supistaminen oli Elisassa esillä viime vuonna Saunalahti-kauppojen yhteydessä. Yrityskauppa kasvatti Elisan hallituksen jäsenmäärän kahdeksaan, kun hallitukseen tulivat Saunalahdesta Lasse Kurkilahti ja Matti Manner.

Yritysneuvottelijat sopivat, että Elisan hallitus kutistuu kevään yhtiökokouksessa vanhoihin mittoihinsa.

Hallituskonkari Matti Aura sanoo ilmoittautuneensa ensimmäiseksi vapaaehtoiseksi lähtijäksi.

– Olen fyysiseltä iältäni vanhin hallituksen jäsen ja olen ollut seitsemän vuotta Elisan hallituksessa. Ei tässä sen suurempaa dramatiikkaa ole.

Pari vuotta Elisan hallituksessa vaikuttanut Jussi Länsiö vetoaa kiireisiinsä.

– Olen siirtänyt sijoituksiani omiin yrityksiini. Olen kahdeksassa listaamattomassa yrityksessä sijoittajana tai hallitustyöskentelyssä. Voimat ja energiat menevät niihin.

Myös lähtö Talentumista

Länsiö jättää tänä keväänä Elisan lisäksi Talentumin, jossa hän on toiminut hallituksen puheenjohtajana. Pörssiyhtiöistä hän on vaikuttanut Sataman hallituksen puheenjohtajana. Hän aikoo jatkaa Sataman hallituksessa.

Pääomistajien ehdotus merkitsee sitä, että vanhat Saunalahden luottomiehet kaappaavat suuremman osan hallituksesta.

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila ei näe, että hallitusremontti merkitsee teleyhtiölle suurta linjanmuutosta.

– Uskon, että yhtiön strategia jatkuu entisellään. Hallituksessa jatkavat vanhat jäsenet vahvistetussa kokoonpanossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?