Naisia rohkaistaan kuljetusalalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Naisia rohkaistaan kuljetusalalle

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.3.2006 8:00, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Rahtarit ry:n tilastojen mukaan naiskuljettajia on tällä hetkellä Suomessa viisi prosenttia. Kuljetusyrittäjistä on naisia niinikään viitisen prosenttia.

Suurten ikäluokkien lähtö eläkkeelle jättää alalle suuren vajeen, jota yritetään paikata myös naisten avulla.

Jalasjärven ammatillisen aikuiskoulutuskeskuksen JAKKin hallinnoima Equal-hanke ja NaisWay-koulutusprojekti houkuttelevat omalla panoksellaan naisia ammattikuljettajiksi ja kuljetusyrittäjiksi.

Projektipäällikkö Auli Toivosen mukaan naisia tarvittaisiin kuljetusalalle jo tasa-arvoistamisen ja edessä olevan suuren työvoimapulan takia. Pelkästään tavarakuljetusalan yrittäjistä eläkkeelle on lähdössä vuoteen 2010 mennessä 4 000 yrittäjää, mikä merkitsisi tilaa noin 200 uudelle naisyrittäjälle. Sillä saataisiin vasta naisyrittäjien määrä pysymään samana kuin nyt.

Yhtenä erityisenä kohderyhmänä ovat Toivosen mukaan naiset, jotka harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä ja ovat vielä vieraan palveluksessa, mutta hoitavat päivätyönsä ohella perheyrityksen asioita.

Tälle kohderyhmälle ja jo yrittäjinä toimiville käynnistyi tammikuussa yrittäjien erikoisammattitutkinto. 17 kurssilaista on kotoisin ympäri Suomen, joten koulutus toteutetaan kiertokouluna Turussa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Tampereella.

- Tekninen kehitys sekä paineet entistä tiiviimpään talouden seurantaan ja suunnitteluun edellyttävät kuljetusalan yrittäjiltä entistä monipuolisempaa liiketoimintaosaamista.

Naisnäkökulmasta kuljetuskenttää seuranneen Auli Toivosen mukaan ala käy erinomaisesti naisille siinä missä miehillekin. Ulkoisilla ominaisuuksilla on kuitenkin väliä.

- Ei koripalloilijaksikaan lähde 150-senttinen. Kuljetusalalla on kuitenkin hennoillekin naisille töitä. Omalle tyttärelleni olen suositellut ajojärjestelijöiden erikoisammattitutkintoa. Hän opiskelee tradenomiksi ja koulutus on suunnattu juuri heille.

Tuoreimmat osastosta