Yrittäjät torppaavat sunnuntaikauppa-esityksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrittäjät torppaavat sunnuntaikauppa-esityksen

Kuvituskuva
Julkaistu: 28.2.2006 14:56, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Suomen Yrittäjät ei hyväksy kauppa- ja teollisuusministeriön esitystä kauppojen sunnuntaiaukiolon laajentamisesta. Yrittäjäjärjestön mielestä esityksen voittajia ovat kaupan suuryksiköt pienten kustannuksella.

Johtaja Rauno Vanhasen mukaan myynnin siirtyminen suurille kaupoille kutistaa kauppaverkostoa, heikentää palvelujen saatavuutta ja vähentää myös kilpailua.

- Pienemmät kaupat eivät pysty jatkuvaan sunnuntaiaukioloon, koska myynti on pääsääntöisesti tappiollista pienen kysynnän ja sunnuntaityön korkeiden palkkakustannusten takia, Vanhanen toteaa.

Erityisen tiukoilla ovat hänen mukaansa kauppakeskusten pienliikkeet, jotka on velvoitettu aukioloon myynnin tappiollisuudesta huolimatta.

Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan sen jäseninä olevista päivittäistavarakauppiaista lähes 80 prosenttia vastustaa aukioloaikojen vapauttamista nykyisestä. Vain runsas 10 prosenttia uskoo sen parantavan yrityksen kannattavuutta.

Suomen Yrittäjissä on jäsenenä noin 15 000 kaupan alan yritystä.

Myös palvelualojen ammattiliitto PAM suhtautuu nihkeästi sunnuntaikaupan laajentamiseen. Se aikoo kuitenkin käydä asiasta neuvotteluja Kaupan liiton kanssa. Yksi kynnyskysymys on, miten työntekijöiden lasten päivähoito saadaan järjestetyksi.

Ktm:n esityksen mukaan kaupat saisivat jatkossa olla auki toukokuusta vuoden loppuun saakka. Sunnuntaisin aukioloaikaa kuitenkin lyhennettäisiin tunnilla nykyisestä.

Tuoreimmat osastosta