Stakes: Työssäkäynti edistää hyvinvointia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Stakes: Työssäkäynti edistää hyvinvointia

21.2.2006 10:43 | Päivitetty 16.8.2006 15:38

Tutkimuslaitos Stakesin tekemä kysely osoittaa, että ihmiset kokevat työssäkäynnin edistävän hyvinvointia.

Työssäkäyvien tulokehitystä ovat vauhdittaneet sekä ansiotason nousu että veronalennuspolitiikka, kun taas työtä vailla olevilta nämä hyödyt ovat jääneet saavuttamatta. Samalla vähimmäisetuuksien reaaliarvon kasvu on jäänyt työssäkäyvien ansioiden kehityksen jälkeen.

Ihmisten oman kokemuksen mukaan toimeen tuleminen on nyt helpompaa kuin aikaisemmin.

- Toisaalta jo yli puoli miljoonaa suomalaista elää alle EU:n köyhyysriskirajan, Stakesista korostetaan.

Kyselyn perusteella valtaosa suomalaisista voi entistä paremmin ja tulee kohtuullisesti toimeen sekä elää terveenä ja ilman merkittäviä hyvinvoinnin vajeita. Hyvinvointierot ovat sen sijaan kasvaneet.

Yhteiskunnan jakolinjoista kertoo myös lasten ja nuorten hyvinvoinnin kehityksen eriytyminen. Kun nuorten yleinen terveyskehitys näyttää positiiviselta, kehitys on ollut heikoimmissa perhe- ja kouluoloissa kasvavilla nuorilla epäsuotuisaa.

Stakes teki väestön hyvinvoinnin tilan arvioimiseksi yli 4 000 puhelinhaastattelua. Kyselyn tulokset on julkaistu Suomalaisten hyvinvointi 2006 -kirjana. Kirjaan sisältyy simuloitu ennuste siitä, että nykyisillä politiikan linjauksilla tuloköyhyys jatkaa Suomessa kasvuaan.

- Mikäli erojen kasvu halutaan estää, olisi vero- ja/tai tulonsiirtopolitiikkaa jatkossa suunniteltava voimakkaammin tulonjakonäkökulmasta, joka on jäänyt talouskasvu- ja työllisyystavoitteiden varjoon, kirjassa todetaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?