Hallituksiin haetaan nyt nokialaisia ja entisiä poliitikkoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hallituksiin haetaan nyt nokialaisia ja entisiä poliitikkoja

Julkaistu: 18.2.2006 8:00, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Hyvät yhteiskuntasuhteet ja Nokia-osaaminen ovat olleet valttia tänä keväänä, kun pörssiyhtiöt ovat valinneet uusia jäseniä hallituksiinsa.

Yhteiskunnallinen osaaminen on noussut uuteen arvoonsa ainakin energiayhtiö Fortumissa ja hissiyhtiö Koneessa.

Molemmat ovat nappaamassa hallituksiinsa entisiä poliitikkoja, vaikka tähän asti yritykset ovat lähinnä pyrkineet eroon hallintoneuvostoissa huseeraavista poliitikoista.

Fortumin hallitus on saamassa riveihinsä nykyisin Sitran yliasiamiehenä toimivan entisen pääministerin ja keskustan entisen puheenjohtajan Esko Ahon.

Koneen hallitukseen on puolestaan tulossa kokoomuksen entinen ministeri ja entinen kansanedustaja Sirpa Pietikäinen.

Todennäköisesti nimitykset kielivät siitä, että pelkkä tiukka bisnesajattelu ei enää välttämättä riitä, jotta vältyttäisiin yhteiskunnallisilta törmäyksiltä. Kuohuttihan esimerkiksi Fortumin viimesyksyinen optiokohu laajasti koko yhteiskuntaa.

Esko Ahon nostaminen Fortumin hallitukseen onkin nimenomaan yhtiön valtio-omistajan toive.

Valtion omistajapolitiikan yksikön johtaja Markku Tapio kauppa- ja teollisuusministeriöstä ei kuitenkaan halua kommentoida, millaista osaamista valtio hallitukseen haluaa ja miksi juuri Aho on oikea henkilö Fortumin hallitukseen.

- Laaja osaaminen on hyvin tärkeätä Fortumin tyyppisessä yhtiössä, Tapio ainoastaan sanoo.

ei halua vielä arvioida, minkälaista osaamista hän Fortumin hallitukseen tuo. Toissa vuonna Sitran yliasiamiehenä aloittaneelle Aholle hallituspaikka on ensimmäinen liike-elämässä.

Ahon myötä hallituksesta jää valtion uuden periaatteen mukaan pois virkamiesedustus ja kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

Ahon lisäksi Fortumin hallitukseen nouseva ja hyvää Venäjä-osaamista omaava panimoyhtiö Baltic Beverages Holdingin toimitusjohtaja Christian Ramm-Schmidt puolestaan paikkaa pois lähtevää Kemiran toimitusjohtajaa Lasse Kurkilahtea.

Kone puolestaan perustelee Sirpa Pietikäisen nostamista hallitukseen sillä, että hallitukseen tarvitaan monipuolista osaamista ja Pietikäinen tuo osaamista erityisesti kestävään kehitykseen, asumispolitiikkaan ja yhdyskuntasuunnitteluun liittyvistä teemoista.

Aiempaa kokemusta yritysten hallitustyöskentelystä Pietikäisellä ei ole.

hallitusosaajia ovat tänä keväänä myös entiset Nokia-johtajat, joista peräti kuusi on saamassa tänä keväänä uusia hallituspaikkoja.

Merkittävimmäksi hallitusammattilaiseksi on ex-nokialaisten joukosta nousemassa yhtiön vuosi sitten jättänyt Sari Baldauf, joka on saamassa tänä keväänä kaksi uutta paikkaa.

Baldauf on ehdolla sekä YIT-Yhtymän ja amerikkalaisen tietotekniikkajätin Hewlett-Packardin hallitukseen.

Jo ennestään hän istuu SanomaWSOY:n hallituksen puheenjohtajana ja F-Securen hallituksen jäsenenä.

YIT:n hallituksen puheenjohtajan Reino Hanhisen mukaan on ilmiselvää, miksi YIT halusi Baldaufin hallitukseen.

- Baldauf on maailmanluokan huippujohtaja. Hän tuo YIT:lle Nokialla keräämäänsä kansainvälistä liikkeenjohdon kokemusta ja monipuolistaa hallituksen osaamispohjaa tuomalla uusia näkökulmia, Hanhinen arvioi.

Se, ettei Baldaufilla ole aiempaa kokemusta rakennusalalta ei ole Hanhisen mukaan ongelma, koska YIT:kään ei ole pelkästään rakennusyhtiö vaan monipuolinen tekninen palveluyritys.

- Toiminnassa on kyse laajasta palvelutoiminnasta ja kuluttajabisneksestä ja niissä Baldaufilla on osaamista, hän korostaa.

Baldaufista tulee ensimmäinen nainen YIT:n hallituksessa, mutta Hanhisen mukaan sukupuoli ei vaikuttanut valintaan.

hallituspaikkoja saavia ex-nokialaisia ovat Nokian vuodenvaihteessa jättänyt lakiasiainjohtaja Ursula Ranin, joka on nousemassa metsäyhtiö UPM:n hallitukseen.

Samoin Yrjö Neuvo, joka on menossa konepajayhtiö Metsoon, Pekka Ala-Pietilä konsulttiyhtiö Jaakko Pöyry Groupiin, Timo Korvenpää kiinteistösijoitusyhtiö Spondaan ja J.T. Bergqvist sopimusvalmistaja Elektrobitin hallituksen puheenjohtajaksi.

Jo ennestään Bergqvist on Comptelin, Norvestian, Neomarkan ja Kaupthing Bankin hallituksissa.

Tuoreimmat osastosta