Sotka-käräjien ratkaisu perjantaina - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sotka-käräjien ratkaisu perjantaina

Kuvituskuva
Julkaistu: 7.2.2006 13:41, Päivitetty 16.8.2006 15:38

Viisi käräjäpäivää eivät juuri muuttaneet osapuolten näkemyksiä siitä, kuka oli vastuussa pimeästä palkanmaksusta ja ohimyynnistä Sotka Finlandin muutamassa myymälässä pääkaupunkiseudulla 1990-luvulla. Oikeus lupasi antaa ratkaisunsa veropetosjutussa perjantaina.

Huonekaluyritys otti myynti- sekä kuljetus- ja kokoamistuloja ohi kassan runsaat 1,5 miljoona markkaa ja maksoi suunnilleen saman verran pimeitä palkkoja vuosina 1994-99. Suurin kiista koskee sitä, olivatko laittomasta menettelystä tietoisia Itäkeskuksen myymälän entisen päällikön lisäksi myös toimitusjohtaja ja aluepäällikkö.

Syyttäjä Pertti Kemppi vaati koko kolmikolle törkeistä veropetoksista rangaistusta, joka ylittää neljän kuukauden minimituomion.

Syyttäjä korosti todistajiensa kertoneen yhdenmukaisesti pimeästä toimintakulttuurista. Vilkkaimman puhelinosakkeiden hankintakampanjan aikaan Itäkeskuksessa olisi työskennellyt pahimmillaan jopa 15 "talkoomiestä" eli pimeätä työntekijää. Jonkun mukaan toimitusjohtaja olisi itse ollut kerran läsnä maksutilanteessa.

Verottaja yhtyi syytteisiin ja vaati valtiolle toistaiseksi maksamattomia eriä, yhteensä noin 110 000:ta euroa.

Yritys itse teki poliisille helmikuussa 1999 tutkintapyynnön Itäkeskuksen myymälässä havaitusta yli miljoonan markan hävikistä. Tutkinnan luonne muuttui, kun vähän aiemmin irtisanottu myymäläpäällikkö kertoi jutun tutkinnassa harmaasta taloudesta. Hän paljasti saaneensa itse 240 000 euroa pimeätä tulospalkkiota.

Toimitusjohtaja myönsi oikeudessa hoitaneensa itse yhden pimeän maksuerän: 20 000 markkaa yhden myymälän rakentajille. Asiamiehen mukaan sekin olisi vain tavallinen veropetos ja siksi rikoksena vanhentunut. Kaikki muut laittomuudet hän kiisti loppuun asti.

Toimitusjohtajan puolustusasianajajan mielestä koko jutun taustalla oli irtisanotun myymäläpäällikön katkeruus. Pimeistä palkoista tai tulospalkkioista oli oikeudessa kuultu vain arvailuja ja huhuja.

Myymäläpäällikön avustaja torjui syytteen sillä perusteella, että tämän asemassa ei olisi pystynyt tekemään törkeätä veropetosta. Asianajajan mielestä potkut tulivat käsittämättömän pienen hävikin takia. Hän epäili, että tämän "näpertelyn" tarkoituksena oli saada yrityskaupan hintaa alemmaksi.

Tuoreimmat osastosta