Myynti kasvaa vahvasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Analyytikot: Nokialla yhä ahtaampaa Euroopassa

Julkaistu: 23.1.2006 8:50

Kilpailijoiden tanakat myyntiluvut ennustavat samaa kehitystä matkapuhelinten ykköselle Nokialle. Neljännellä neljänneksellä Nokian ounastellaan kuitenkin menettäneen sijaa Euroopassa, Reutersin haastattelemat analyytikot arvelevat.

Nokian torstaina julkistamia tulostietoja sävyttävät kilpailijoiden kuten amerikkalaisen Motorolan ja japanilais-ruotsalaisen Sony Ericssonin viime viikolla kertomat tiedot vahvasta kysynnästä.

Motorolan tapauksessa suurimmat ongelmat aiheutuivat liiankin väkevästä myynnistä, kun eräiden mallien komponenttipula johti loppuvuonna toimitusvaikeuksiin, analyytikot huomauttavat.

- Yleensä silloin, kun Motorolalla on ollut neljännellä kvartaalilla toimitusvaikekuksia, on Nokia nopeasti käyttänyt mahdollisuuden ja täyttänyt markkinat omilla tuotteillaan, JP Morganin analyytikko Mark Davies-Jones sanoo.

Kuitenkin eräät analyytikot huomauttavat, että neljännellä kvartaalilla Nokia on myös saanut vastaansa tiukentunutta kilpailua yhä ahtaammiksi käyvillä Euroopan markkinoilla. Sony Ericsson, Motorola ja korealainen Samsung ovat panneet espoolaisyrityksen tiukoille vanhalla mantereella.

Toinen ajatus on sellainen, että Nokia on toki lisännyt markkinaosuuttaan mutta tehnyt tämän kehittyvillä markkinoilla halpojen hintojen ja matalien marginaalien turvin. Tämän vuoksi Nokian voittomarginaalit ovat paineessa.

Perjantaina Nokian osake tippui 3,4 prosenttia 18,12 dollariin New Yorkissa. Helsingissä osake luisui pari prosenttia 15,08 euroon.

Vuoden aikana Nokian kurssi on noussut noin 33 prosenttia.

Myynti kasvaa, tuloksessa paineita

Nokia on ennustanut itselleen nousevaa neljännen neljänneksen myyntiä ja lievästi laskevaa tulosta ennen veroja.

Reutersin haastattelemat 35 analyytikko povaavat Nokialle keskimäärin 0,25 euron osakekohtaista tulosta loka-joulukuulta. Vuotta aiemmin tulos oli 0,24 euroa per osake.

Ennuste tulokseksi ennen veroja on 1,496 miljardia euroa. Tässä on 3,9 prosentin verran pudotusta vuotta aiemman, vahvasti sujuneen kvartaalin 1,8 miljardista eurosta.

Myyntiennuste on keskimäärin 10,0 miljardia euroa eli kuusi prosenttia vuoden takaista suurempi.

Kiinan ja Intian kaltaisten markkinoiden imussa Nokia toimitti noin 81 miljoonaa kännykkää eli 22 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, Reutersin haastattelemat analyytikot ynnäilevät.

Kasvaneella myynnillä Nokialle heltiäisi noin 34 prosentin markkinaosuus maailmassa. Viime perjantaina Motorola kertoi kasvattaneensa oman osuutensa melkein 19 prosenttiin. Reutersin ohella samansuuntaisia lukuja on esittänyt tutkimusyhtiö Gartner.

Keskihinnat alenevat edelleen

Varjopuolena on kännyköiden keskimääräisen myyntihinnan putoaminen sadan euron tietämille. Kolmannella neljänneksellä myyntihinta oli keskimäärin 102 euroa.

Dresdner Kleinwort Wassersteinin Per Lindberg summaa oman näkemyksensä Nokian kohtalosta:

- Uskon, että neljännellä neljänneksellä kysyntä oli vahvaa ja että Nokia otti oman osuutensa toimitusten kasvusta. Vähemmän varma olen siitä, miten marginaalien lasku näkyy tuloksessa ja miten Nokia aikoo jaksottaa markkinointinsa kustannukset kuluvan vuoden eri neljännesten aikana, Lindberg sanoo.

Nokia on arvellut kännykkämarkkinoiden kasvavan tänä vuonna yli kymmenen prosenttia.

Tuoreimmat osastosta